Pompierii sibieni vor primi maşini cu GPS şi "ploaie" în anul care urmează

Pompierii sibieni vor primi maşini cu GPS şi "ploaie" în anul care urmeazăSpitale pe roți și autospeciale performante de capacitate mărită, pentru decarcerări grele, de cercetare în caz de calamități, de salvare la înălțime, dar și ambulanțe de prim ajutor și reanimare vor intra, în 2012, în dotarea pompierilor din Sibiu şi alte judeţe din ţară.

Cele mai aşteptate de către pompieri sunt autospecialele de capacitate mărită cu un sistem foarte performant, cărora aceştia îi spun „cu ploaie”, ele fiind practic maşinile care, deşi folosesc apă puţină, sunt cele mai eficiente la stingerea incendiilor. Potrivit colonelului Marcel-Sorin Lucaciu, şeful Inspectoratului general pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU), aceste autospeciale au sisteme GPS cu ajutorul cărora echipajele pot fi coordonate în teren.

Până în anul 2015, în toată ţara vor fi 513 astfel de autospeciale performante şi opt centre de comandă şi control. Programul este finanţat din bugetul de stat şi din bugetele locale, fiind co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a investiţiei fiind de 99.520.000 de euro.

Tehnică performantă

Bucureştiul şi judeţul Ilfov sunt singurele regiuni care nu au ptrimit, până acum, tehnică finanţată prin intermediul acestui program. „La începutul anului 2012, în Bucureşti şi Ilfov vor fi aduse 38 de autospeciale”, a precizat colonelul Lucaciu. Bucureştiul va primi cinci autospeciale cu apă şi spumă de capaciate mărită, patru autospeciale de capaciate medie și o autospecială de capacitate de nouă tone.

De asemenea, va mai primi o autospecială de intervenţie la accidente colective, pentru salvări urbane, adică spital, o autospecială de cercetare – nuclear, bilogic, chimic, radiologic – o autospecială pentru descarcerări grele, patru autospeciale complexe de intervenţie , descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, trei ambulanţe de prim ajutor, trei ambulanţe de reanimare şi un centru de comandă şi control.

În Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu vor fi în total 84 de astfel de autospeciale. Unele dintre ele au intrat deja în posesia unităţilor de pompieri. În Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj vor fi 64 de autospeciale. În Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş vor fi 45 de autospeciale, iar în Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea vor fi 54 de autospeciale.

2011, record de incendii

Pompierii spun că 2011 a fost anul cu numărul cel mai mare de incendii de până acum. Cele mai multe au fost înregistrate în perioada 01-11-05-12.2011, când focul a afectat sute de hectare de păduri din judeţele Argeş, Bihor, Braşov, Hundoara, Mehedinţi, Maramureş şi Sibiu. În aceste misiuni, în care au fost angrenate 892 de persoane, au fost consumaţi 6.000 de litri de motorină şi benzină. În 95 de misiuni au fost folosite elicopterele. sursa: evz.ro

Ultima oră