ilie carabulea aproape de afacerea anului: vinde carpatica englezilor de la anacap

ilie carabulea aproape de afacerea anului: vinde carpatica englezilor de la anacapÎncepute încă din septembrie, discuţiile dintre fondul londonez de private equity AnaCap şi omul de afaceri Ilie Carabulea, principalul acţionar al Băncii Carpatica, au avansat lent şi se apropie de o concluzie, afirmă surse bancare, anunţă zf.ro.

ilie carabulea aproape de afacerea anului: vinde carpatica englezilor de la anacap

„BNR ar putea primi în următoarele săptămâni dosarul privind tranzacţia care este în discuţie”, spun sursele citate. În contextul tensiunilor pe lichiditate care au apărut pe piaţa interbancară şi al luptei dure pentru depozite redeclanşate de majoritatea băncilor, pentru BNR este foarte importantă clarificarea situaţiei Băncii Carpatica şi asigurarea acesteia prin atragerea unui investitor care să poată aduce finanţări.

Pornind de la tensiunile externe care nu se mai termină şi riscă să afecteze posibilităţile băncilor locale de a obţine linii de finanţare de la băncilemamă, lichiditatea devine un element crucial, întrecând chiar ca importanţă nivelul capitalului.

Informaţiile privind discuţiile dintre AnaCap şi acţionarul principal al Băncii Carpatica au fost privite iniţial cu îndoială pe piaţă, ţinând cont că au mai fost astfel de tatonări, însă nu s-a concretizat nicio tranzacţie în principal ca urmare a aşteptărilor de preţ ale vânzătorului.

Potrivit surselor citate, de această dată negocierile au avansat, iar BNR ar încuraja finalizarea acestora cu un rezultat pozitiv chiar dacă AnaCap nu are profilul de investitor strategic pe care îl aştepta Carabulea pentru încheierea unui parteneriat.

Pe de altă parte ar fi şi extrem de greu de găsit un asemenea investitor în condiţiile în care aproape nicio mare bancă din zona euro nu este scutită de emoţii în aceste zile şi chiar şi o citadelă inexpugnabilă precum Commerzbank dă semne de slăbiciune. La un moment dat înainte de criză circulaseră zvonuri că tocmai germanii de la Commerzbank s-ar fi uitat la Banca Carpatica, însă preţul oferit de aceştia nu ar fi fost mulţumitor pentru Carabulea. Ar fi fost o şansă importantă ca o mare bancă germană să intre în România. Astăzi preşedintele Traian Băsescu se plânge că băncile germane s-au ţinut departe şi spune că şi-ar dori măcar una pe piaţă, după ce în 2005 la privatizarea BCR gigantul Deutsche Bank a ieşit din cursă în „calificări” din cauza preţului.

Dacă discuţiile dintre AnaCap şi Carabulea se vor concretiza într-o tranzacţie, Carpatica ar fi prima bancă locală susţinută de un acţionar de tipul unui fond de private equity. Fondul înfiinţat în 2005 la Londra, cu active în administrare de peste 1 mld. euro şi care are printre investitori pe Goldman Sachs, Honeywell sau Allianz, ar putea investi 6080 mil. euro, tranzacţia putând include achiziţie de acţiuni plus o majorare de capital.

Chiar dacă AnaCap ar intra în bancă, ar rămâne şi Carabulea acţionar, însă fondul ar prelua controlul, aducând şi propriii manageri conform reţetei de lucru a unui fond de private equity.

Vara trecută AnaCap a primit aprobarea băncii centrale a Cehiei pentru a prelua Banco Popolare Ceska Republica, rebotezată în Equa Bank, şi anunţa de pe atunci că vizează încă o achiziţie bancară în Europa.

Strategia fondului este de a profita de situaţia dificilă a băncilor europene presate să vândă din active pentru a-şi consolida capitalul.

Carabulea este consiliat de banca de investiţi Rothschild şi de casa de avocatură Voicu& Filipescu, în timp ce AnaCap a angajat pentru acest proiect Deloitte Financial Advisory şi avocaţii de la CMS Cameron McKenna.

Echipa AnaCap este condusă de Fabrizio Cesario, director executiv responsabil cu achiziţiile fondului, fost director pe instituţii financiare la defuncta Lehman Brothers, iar apoi pentru scurt timp la Lazard. sursa: zf.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică