Agentia Standard & Poor’s (S&P) a revizuit miercuri în scădere ratingul pentru credite pe termen lung în lei al companiei medieșene Transgaz, în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor, după ce a retrogradat calificativul similar al României la sfârşitul lunii noiembrie, ca urmare a unor schimbări de metodologie.
Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost coborât de la „BBB-” la „BB+”, iar cel în valută a fost confirmat la „BB+”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Mediafax.
. Ambele ratinguri au perspectivă stabilă. Agenţia arată că Transgaz este o companie care are legături cu statul, iar criteriile S&P prevăd revizuirea ratingului de ţară pentru împrumuturi în lei să determine o decizie similară pentru Transgaz.
Perspectiva stabilă a calificativelor pe termen lung ale companiei reflectă opinia S&P că Transgaz va păstra o situaţie financiară solidă. Perspectiva Transgaz este, de asemenea, susţinută de cea a ratingului de ţară. S&P a revizuit, de asemenea, calificativul individual al Transgaz, de la „bbbb-” la „bbb+”. Revizuirea reflectă expunerea ridicată a companiei pe România, din cauza statutului de monopol şi a concentrării veniturilor pe piaţa locală. Astfel, este puţin probabil ca Transgaz să primească un calificativ mai ridicat decât cel al României, notează S&P. Fiind o companie de stat, Transgaz este vulnerabilă la presiuni din partea autorităţilor în perioade când bugetul de stat este sub presiune. Un astfel de exemplu este decizia Guvernului de încasa un dividend special de la Transgaz, împotriva recomandărilor companiei.
„Ratingurile Transgaz sunt susţinute de poziţia puternică de monopol a companiei, fluxul de numerar liber de disponibilităţi predictibil din activităţile reglementate de tranzport de gaze naturale şi situaţia financiară solidă. Aceste atuuri sunt anulate de riscurile privind schimbarea majoră a reglementărilor la fiecare cinci ani, baza de active învechite şi unele reminiscenţe de economie în tranziţie ale României. Deşi nu luăm în calcul în scenariul nostru de bază implicarea Transgaz în construcţia gazoductului Nabucco, considerăm că proiectul generează riscuri pentru nivelul de îndatorare al companiei”, se arată în comunicat.
Calificativele Transgaz se bazează pe ratingul individual al companiei şi pe probabilitatea ridicată ca Guvernul să asigure un sprijin substanţial şi la timp în cazul unor probleme financiare.
Bonitatea Transgaz s-ar putea reduce în urma implicării companiei în proiectul Nabucco. Dacă proiectul este iniţiat, ar putea avea un impact semnificativ asupra profilului de risc al companiei în absenţa unui sprijin tangibil din partea statului. Efectul va depinde, însă, de angajamentul Transgaz, de mărimea şi tipul finanţării pentru proiect.
În conformitate cu metodologia S&P pentru companii de stat, orice decizie negativă asupra României va conduce probabil la măsuri similare pentru Transgaz. „Este puţin probabil să creştem calificativele Transgaz peste cele ale României, având în vedere că veniturile companiei sunt generate în cea mai mare parte de pe piaţa locală”, notează S&P.
Ratingurile Transgaz ar putea fi înrăutăţite dacă S&P observă o reducere a suportului statului pentru operaţiunile companiei, implicarea companiei în proiectul Nabucco sau pentru politica de dividende.