Egalitate de șanse între bărbați și femei? Desigur, ați fi tentați să luați în derâdere subiectul. Ați putea întreba, retoric, “ce mai vor și ăstea?”, “ce nu le-ajunge?”.
Datele factuale arată că, în România, salariul mediu al unei femei aflate pe o funcție de conducere similară cu a unui bărbat primește cu 500 de lei mai puțin decât acesta. Pentru aceeași fișă a postului. Vorbim acum despre instituțiile publice, conform unui studiu realizat de Asociația pentru Promovarea Femeilor din România. În companiile private, dezechilibrul poate fi și mai accentuat, însă salariile sunt confidențiale.
Multe femei de vârstă medie din România sunt atenționate că n-ar fi propice să rămână însărcinate, pentru că un concediu maternal ar dăuna intereselor firmei. Cele care își asumă totuși o sarcină trebuie să cântărească daunele pe care și le produc carierei. Pentru că protecția legii, în România, este doar formală. O femeie poate să-și piardă ușor locul de muncă, doar pentru că a dat naștere unui copil. Sunt mii de cazuri, însă puține femei au curajul să înainteze speța lor în instanță.
Poate nu știți, dar, în România, o dată la trei zile, o femeie moare în urma bătăilor aplicate de soț sau iubit.
Sigur știți, în schimb, multe femei care intră pe ușa biroului și sunt întâmpinate zi de zi cu “ce decolteu generos, pot să-l testez și eu?”. Asta, în termeni juridici, se cheamă hărțuire sexuală.
În încercarea de a îndrepta balanța egalității de șanse, în România s-a născut proiectul Femina. Cu ajutorul fondurilor europene, psihologii, avocații, juriștii, asistenții sociali implicați în proiect încearcă să îndrepte imaginea femeii române în societate și s-o promoveze eliberând-o de tarele discriminării. Între 21 și 27 noiembrie, Asociația pentru Promovarea Femeii din România, în parteneriat cu Blockbuster Media, a derulat și la Sibiu Programul Național de Formare pentru Jurnaliști în Domeniul Egalității de Șanse și de Gen. Pentru că nici jurnaliștii nu sunt mama tuturor informațiilor, abia acum au aflat, mulți dintre ei, cum stă treaba cu discriminarea femeilor în România.
Apropo, doamnelor, nu v-ați dori mai multe femei în Parlament?