Atenţie la trichineloză! Vezi unde poţi să asomezi porcul de ignat şi unde să faci examenul trichineloscopic la Sibiu

Atenţie la trichineloză! Vezi unde poţi să asomezi porcul de ignat şi unde să faci examenul trichineloscopic la SibiuÎn judeţul Sibiu se estimează că vor fi sacrificaţi în perioada de iarnă circa 15.000 de porci din efectivul total de 39.044 capete. porcine existente în 10.100 exploataţii la gospodăriile populaţiei.

Atenţie la trichineloză! Vezi unde poţi să asomezi porcul de ignat şi unde să faci examenul trichineloscopic la Sibiu

Sacrificarea porcului şi consumul de carne şi preparate din carne de porc, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă este un obicei tradiţional, specific poporului român, în special pentru populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor.

Pentru ca această tradiţie să-şi continue cursul în cadrul legal şi pentru a prevenii apariţia unor situaţii neplăcute, atenţionăm crescătorii de porcine, comercianţii de carne de porc şi pe consumatorii de astfel de produse, din judeţul Sibiu, că au obligaţia să respecte normele sanitare veterinare prevăzute în legislaţia U. E. implementată în legislaţia naţională, cu referire la această activitate. Astfel, legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a derivatelor rezultate, în afara gospodăriei, cu recomandarea expresă ca animalele respective să fie, asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi înjungherii. Asomarea, care la specia porcină se efectuiază cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul înjungherii. Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate existente pe raza judeţului nostru în localităţile Sibiu, Bugard, Avrig şi Mediaş şi s-a practicat în judeţul Sibiu în anii din urmă, în gospodăriile cu animale, în special în localităţiile cu populaţie majoritară săsească, oamenii fiind conştienţi că animalul nu trebuie să fie stresat şi să sufere în timpul înjungherii,

„Menţionăm că operaţiunea de asomare nu afectează sub nici o formă  tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, iar pentru înjunghiere se foloseşte tot cuţitul. În virtutea respecării acestei cerinţe legislative, de protecţie a animalelor, medicii veterinari de liberă practică concesionari din cadrul circumscipţiilor din localităţiile judeţului Sibiu, sunt dotaţi cu asomatoare  „ pistol cu glonţ captiv” (în număr de 40 de bucăţi şi capsele aferente) urmând să efectueze  această operaţiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă”, se arată într-un comunicat al SDVSA Sibiu.

În judeţul Sibiu se estimează că vor fi sacrificaţi în perioada de iarnă circa 15.000 de porci din efectivul total de 39.044 capete. porcine existente în 10.100 exploataţii la gospodăriile populaţiei.

Cum şi unde faceţi examenul trichineloscopic

După sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează la sediul D.S.V.S.A Sibiu (Calea Şurii Mari nr. 21, în zilele de sâmbăta şi dumineca), la circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Sibiu (piaţa Cibin, piaţa Rahova), după programul afişat la sediul acestora, precum şi de către medicii veterinari de liberă practică de la circumscripţiile sanitare veterinare concesionate din oraşele şi comunele judeţului .

Pentru efectuarea examenului se  prezintă o probă de cca. 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali. În cazul porcilor mistreţi se recoltează eşantioane cântărind cel puţin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici. Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă în mod obligatoriu de crotaliul prin care animalul respectiv a fost identificat, crotaliu care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică