SC Apă Canal Sibiu a luat un credit de 17,1 milioane euro de la BERD pentru finanţarea investiţiilor actuale

SC Apă Canal Sibiu a luat un credit de 17,1 milioane euro de la BERD pentru finanţarea investiţiilor actualeSocietatea Apă Canal, reprezentată prin directorul Mircea Niculescu şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, reprezentată prin directorul pentru infrastructură municipală şi de mediu, dl. Jean-Patrick Marquet, au semnat miercuri, 30 noiembrie 2011 un contract de împrumut în valoare de 17,1 milioane de euro. Rambursarea împrumutului se va face în 15 ani, perioada de graţie fiind de 4 ani.

Primarul Klaus Iohannis a găzduit acest eveniment la Primăria Sibiu în calitatea sa de primar, dar şi de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Inter-regională (ADI Apă).

Odată cu negocierea acestui nou credit s-a convenit cu BERD reducerea dobânzii pe vechiul credit contractat de Apă Canal, dar în acelaşi timp s-a renunţat la garanţia din partea Municipiului, care s-a transformat într-un contract de asistenţă pe care primarul Klaus Iohannis l-a semnat miercuri, 30 noiembrie.

Fondurile acestui împrumut vor fi folosite de societatea din subordinea Consiliului Local pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea Proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”, contractul finanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene fiind semnat în data de 6 aprilie 2011, la sediul Ministerului Mediului. 

Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastucturii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” are o valoare de 421.453.177 lei (fără TVA) din care 322.483.325 lei finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 49.320.978 lei finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, 7.587.845 lei contribuţie financiară a bugetelor locale (din care aproximativ 2.400.000 lei din bugetul local al Sibiului), iar 42.061.029 lei contribuţia „Apă Canal” SA Sibiu în calitate de Beneficiar.

Proiectul prevede 11 contracte de lucrări şi 3 contracte de asistenţă. Până în prezent a fost stabilit prin licitaţie publică Consultantul pentru Asistenţă Tehnică şi Managementul Proiectului şi este în curs procedura pentru stabilirea Supervizorului lucrărilor de construcţie, iar documentaţia pentru Contractul de extindere şi reabilitare reţele apă şi canalizare în Sibiu şi Şelimbăr este în analiză.

Conform estimărilor SC Apă Canal, peste un sfert de milion de locuitori ai zonei de sud a judeţului Sibiu, precum şi ai municipiului Făgăraş, judeţul Braşov se vor bucura de beneficiile acestui proiect, în cadrul acestuia urmând să se execute următoarele lucrări importante: înlocuiri de reţele apă – canal în municipiul Sibiu, Şelimbăr, Avrig, Ocna Sibiului, Cisnădie, Răşinari, Făgăraş, continuarea lucrărilor la Uzina de tratare Sibiu Sud, implementare Treaptă tratare terţiară la Staţia de epurare Sibiu – Mohu, contrucţia de staţii de epurare în Avrig şi Ocna Sibiului, aducţiuni pentru Răşinari, Cisnădie şi localităţile de pe Valea Secaşelor ( Sibiu – Miercurea Sibiului, inclusiv Apoldu de Sus).

Noul credit reprezintă şi o refinanţare a creditului contractat în 2004 pentru modernizarea Staţiei de epurare prin Programul ISPA, valoarea iniţială a acestui credit fiind de 10 milioane de euro, valoarea refinanţată prin acest nou credit fiind de 7,1 milioane de euro.

 

Ultima oră

Comentariul meu