93.000 de sibieni lucrează în agricultură conform datelor de la recensământul general agricol

93.000 de sibieni lucrează în agricultură conform datelor de la recensământul general agricolRezultatele provizorii ale Recensământul General Agricol 2010 oferă o imagine de ansamblu asupra numărului de exploataţii agricole, a structurii suprafeţei agricole utilizate şi a suprafeţei neutilizate, a efectivului de animale, a numărului de persoane care au lucrat în agricultură (fără persoanele angajate temporar şi alte categorii de persoane), precum şi numărului total de zile lucrate în exploataţiile agricole.

Exploataţii agricole

Numărul exploataţilor agricole, înregistrate la Recensământul General Agricol 2010 la nivelul judeţului Sibiu a fost de 50846 din care 49064 (96,49%) reprezintă exploataţii agricole care utilizeaza suprafata agricolă. Din total, exploataţiile agricole fără personalitate juridică reprezintă

98,83%  (50255 ) iar exploataţiilor agricole cu personalitate juridică 2,17% (591).

Suprafaţa agricola ce revine in medie pe o exploataţie agricolă este de 4,79 ha şi pe o exploataţie agricolă care utilizează suprafaţa agricolă 4,97 ha.

Suprafaţa agricolă utilizată (SAU)

Suprafaţa agricolă utilizată pe total judeţ Sibiu, în anul agricol 2009-2010, a fost de 243718,23 ha, din care 150374,11 ha (61,70%) revin exploataţiilor agricole fără personalitate juridică şi 93344,12 ha (38,3%), exploataţiilor agricole cu personalitate juridică.

Terenul arabil pe total judeţ Sibiu, în anul agricol 2009-2010, a fost de 75434,57 ha, din care 56414,45 ha (73,78%) revin exploataţiilor agricole fără personalitate juridică şi 19020,12 ha (26,22%), exploataţiilor agricole cu personalitate juridică.

Suprafaţa agricolă neutilizată

Suprafaţa agricolă neutilizată, înregistrată la Recensământul General Agricol 2010, inclusiv cea a unităţilor care nu au îndeplinit condiţiile de a putea fi considerate exploataţii agricole, a fost de 26105,74  ha.

Efectivele de animale pe principalele specii

Potrivit rezultatelor provizorii, situaţia efectivelor de animale, pe judeţul Sibiu, la 1 decembrie 2010, pe principalele specii, se prezintă astfel:

– bovine: 36465 capete;

– ovine: 511248 capete;

– caprine: 18696 capete;

– porcine: 102048 capete;

– păsări: 893979 capete;

– cabaline: 10957 capete;

– familii de albine: 28188.

Persoane care lucreaza în agricultură

Numărul persoanelor care lucrează în agricultură, înregistrat la Recensământul General Agricol 2010 la nivelul judeţului Sibiu a fost de 93298.

Numărul zilelor  lucrate în agricultură la nivelul judeţului Sibiu a fost de 5504884.

Volumul de muncă desfăşurat în cadrul explotaţiilor agricole, exprimat in unităţi de muncă anuale (UAM) la nivelul judeţului Sibiu a fost de 22468,91.

PRECIZĂRI METODOLOGICE

Exploataţia agricolă – unitatea tehnico-economică de sine stătătoare, cu o gestiune unică şi care desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/ sau creşterea animalelor sau activităţi de menţinere a suprafeţelor agricole în bune condiţii agricole şi de mediu, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară.

Suprafaţa agricolă utilizată (SAU) – suprafaţa de teren agricol utilizat de o unitate de recenzare, care se obţine prin însumarea suprafeţelor de teren arabil, a grădinilor familiale, a păşunilor şi fâneţelor şi a culturilor permanente.

Teren arabil – suprafaţa care se ară în fiecare an sau la intervale mai mari de timp, conform unui

sistem de rotaţie a culturilor, în scopul cultivării plantelor anuale sau perene. Terenul arabil include şi terenul rămas necultivat din cauza inundaţiilor, colmatărilor, a altor calamităţi cu caracter temporar sau a altor cauze. De asemenea, din această categorie fac parte şi terenurile ocupate de sere, solarii, căpşunerii, precum şi păşunile şi fâneţele desţelenite şi însămânţate cu plante anuale sau perene etc.

Grădina familială – suprafaţa destinatǎ obţinerii produselor agricole, în principal pentru consumul

propriu al membrilor exploataţiei agricole fără personalitate juridică. O grǎdinǎ familialǎ poate fi alcǎtuitǎ atât din teren arabil, cât şi din culturi permanente. Aceasta are o suprafaţǎ mai micǎ de

15 ari.

Păşuni şi fâneţe – terenuri acoperite cu vegetaţie ierboasă, instalată pe cale naturală sau regenerată prin însămânţare şi destinate păşunatului animalelor şi/ sau cositului.

Culturi permanente – suprafeţele ocupate cu culturi care ocupă solul pentru o perioadă cât mai

îndelungată de timp şi de la care se obţin producţii mai mulţi ani la rând, culturi pe care nu se practică un sistem de rotaţie şi sunt altele decât păşunile permanente. Culturile permanente cuprind suprafeţele ocupate cu plantaţii pomicole, arbuşti fructiferi, plantaţii viticole, pepiniere pomicole, pepiniere viticole şi forestiere. Sunt înregistrate atât pepinierele (cu excepţia celor forestiere, necomerciale, care se includ la suprafeţe împădurite), cât şi plantele pentru împletituri.

Efective de animale reprezintă numărul total de animale, pe principalele specii, existente la data de 1 decembrie 2010.

Numărul de animale la 100 ha teren s-a calculat astfel:

– pentru bovine, ovine şi caprine prin raportarea efectivelor la suprafaţa de teren arabil, păşuni şi fâneţe;

– pentru porcine prin raportarea efectivelor la suprafaţa de teren arabil.

Persoane care lucreaza în agricultura reprezintă numărul de persoane care au desfaşurat activităţi agricole, atât ca activitate principală, cât şi ca activitate secundară în anul agricol 2009-2010. Nu au fost incluse persoanele angajate pe o perioadă determinată (temporarii) şi alte categorii de persoane (de exemplu, terţii).

Numărul de zile lucrate în agricultură  reprezintă suma numărului de zile-om lucrate, în anul agricol 2009-2010, de către toţi membrii exploataţiei agricole fără personalitate juridică, pentru activitati exclusiv agricole şi suma numărului de zile-om lucrate de către salariaţi si alte categorii de personal, care au lucrat, în anul agricol 2009-2010, în cadrul exploataţiei agricole.

Unitatea anuală de muncă (UAM) reprezintă volumul de muncă desfăşurată în cadrul exploataţiei

agricole de către o persoană, în echivalent timp complet de muncă, pe durata a 245 zile lucrătoare

pe an, a câte 8 ore pe zi.

 

Ultima oră

Comentariul meu