de ce iubesc românia azi?

de ce iubesc românia azi?Trustul MediaPRO, care de mulți ani întreține, ba chiar ațâță sentimentele românilor, vine cu o nouă campanie, “De ce iubesc România”. Orice ocazie de a-ți afirma identitatea și dragostea de țară este extraordinară. Dacă animă masele, cu atât mai bine. Dar chiar nu găsim nimic de iubit în România de azi?

Creativii din spatele campaniei, compania de branding Grafitti BBDO, a gândit câteva afișe motivaționale, care să ne facă să ne mândrim că suntem români. Cu ochii închiși, într-o peșteră dacă aș fi stat în ultimii 10 ani, și puteam să pun pariu că iar mi se vorbește de Năstase, Nadia și Hagi. Ok, l-au exclus pe Hagi din ecuație, au mai băgat un Coandă și un Odobreja și ta-daaaam! Iacătă campania de elevare a spiritului românesc.

Haideți, mă băieți, chiar nu ne duce capul ăsta de români mai departe de atât? Chiar ne-am închis cu toții între copertele manualelor școlare, ne-a poticnit cineva acolo, suntem blocați într-un trecut glorios, pe teorema “la trecutu-i mare, mare viitor”?

Valorile noastre de astăzi, unde-s? Știu, s-au mai făcut campanii de promovare a românilor tineri cu rezultate bune în țară și în străinătate. Nu destule, comparativ cu câtă mizerie ni se arată în fiecare zi. Infime, comparativ cu câte crime odioase, violuri incestuoase și copii maltratați vedem de trei ori în 24 de ore, la principalele jurnale de știri.

E musai să vină prințul Charles să ne explice de ce-i frumoasă țara asta?

Pe site-ul deceiubescromania.ro există o secțiune destul de amplă dedicată străinilor care argumentează admirația lor pentru România. Oamenii ăia sunt mult mai inventivi sau doar mult mai buni observatori decât noi, ăștia închistați în granițele unor modele pe care n-are timp să se așeze nici praful, de atâta uzură.

Dacă ar veni Marea Britanie să-mi spună că la ei e mișto, pentru că l-au dat pe Shakespeare, m-ar apuca un căscat contemplativ.

Țineți minte imnul național reinventat de Pro Tv acum câțiva ani – pe toate ritmurile muzicale, de la rock la manele? Aia măcar a fost o idee.

 

Ultima oră

Comentariul meu