Primăriile din Sibiu şi Mediaş nu iau în calcul varianta eutanasirii câinilor fără stăpân după adoptarea noii legi deoarece cele două oraşe au adăposturi mari pentru animale, decizia fiind salutată de reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor.
Reprezentanţii primăriilor celor două oraşe spun că au început deja cu mai mulţi ani în urmă să rezolve situaţia câinilor comunitari şi au înţeles că doar construirea unor mari adăposturi şi sterilizarea animalelor ar putea duce la dispariţia câinilor vagabonzi de pe străzi.
Reprezentanţii Primăriei Sibiu au declarat că încă din 2009 municipalitatea a început să se gândească la soluţionarea acestei probleme.
„În 2009 au început lucrările la adăpostul pentru câini comunitari, care a costat aproximativ 1.000.000 lei. Adăpostul a fost inaugurat şi funcţionează din aprilie 2010. Are o capacitate de două sute de câini, un cabinet medical şi padocuri care corespund normelor UE în domeniu”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Potrivit Mirelei Gligore, primarul Klaus Iohannis nu se pronunţă deocamdată asupra acestei legi, pentru că încă nu a văzut textul de lege.
Anterior adoptării legii, Iohannis declara, într-o conferinţă de presă, că „eutanasierea nu a fost şi nu va fi o ipoteză de lucru”.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, soluţia găsită pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân a fost sterilizarea şi implicarea în campanii de adopţie.
Cifrele oficiale ale Primăriei Sibiu arată că, din 2010 şi până în prezent au fost sterilizaţi aproximtiv 3.500 de câini şi daţi spre adopţie circa cinci sute. Din cei cinci sute, un număr de 260 de câini au fost daţi spre adopţie în Germania, în baza unui parteneriat cu o fundaţie de profil.
De asemenea, sibienii au la dispoziţie un ambulatoriu, amplasat pe strada Preot Bacca, pentru a-şi sterliza gratuit câinii din gospodării.
Primarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu, a declarat, la rândul său, că Legea privind câinii comunitari nu va duce la schimbări majore deoarece, din anul 2005, în oraş funcţionează un serviciu de ecarisaj care se ocupă cu prinderea şi tratarea animalelor.
„Legea câinilor fără stăpân nu schimbă la Mediaş decât opţiunea Consiliului Local în privinţa consultării cetăţenilor în ceea ce priveşte vaccinarea, sterilizarea, darea spre adopţie sau eutanasierea câinilor. S-a creat un adăpost pentru câinii comunitari care au fost strânşi de pe domeniul public, atât din iniţiativa serviciului de ecarisaj, cât şi la solicitarea cetăţenilor”, a spus Teodor Neamţu.
Potrivit acestuia, câinii au fost trataţi, deparazitaţi, vaccinaţi, iar cei care au fost bolnavi sau agresivi au fost eutanasiaţi.
sursa: mediafax.ro
Adapost de 200 de caini… „Adaposturi mari”, da.