Sacrificarea porcului şi consumul de carne şi preparate din carne de porc, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă este un obicei tradiţional, specific poporului român, în special pentru populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor.
În judeţul Sibiu se estimează că vor fi sacrificaţi în perioada de iarnă circa 15.000 de porci din efectivul total de 39.044 capete. porcine existente în 10.100 exploataţii la gospodăriile populaţiei.
Pentru a prevenii îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau vânat sălbatic (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.
În acest an, în urma examenelor efectuate în abatoare (22.705 porci examinaţi după sacrificare) la laboratorul de diagnostic din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu şi circumscripţiile teritoriale (1.746 probe examinate), au fost diagnosticaţi cu Trichineloză, trei mistreţi şi doi porci domestici, cu 19 persoane infestate carec au consumat carne de porc neexamonat.