Câţiva tineri rezidenţi au semnalat redacţiei Ora de Sibiu, faptul că de mai bine de două luni de zile nu au mai primit bonurile de masă. Tinerii povestesc că sunt disperaţi şi că sunt zile în care nu au bani nici ca să îşi asigure traiul minim.
Iată de ne-au semnalat tinerii medici prin intermediul lui T.N.:
„Noi suntem medici rezidenţi şi de doua luni de zile nu mai primim bonurile, desigur toata lumea spune ca suntem nişte milogi care nu facem altceva decât sa ne cerem drepturile, dar suntem milogi. Sigur majoritate considera ca noi nu facem nimic în spital ceea ce nu este adevărat, facem multe şi am putea face şi mai multe daca medicii specialişti ne-ar lăsa sau ne-ar mai arata şi noua cineva ceva şi nu doar suturi în fund. Poate nu ştiaţi, noi avem nişte medici specialişti îndrumători de rezidenţiat care iau bani de pe urma noastră şi nu fac nici un minut de pregătire cu noi aşa cum se face în alte centre universitare ce pregătesc rezidenţi. Dar să revenim la problema bonurilor, de doua luni de zile întrebam la financiar ce se întâmpla cu bonurile şi primim diverse răspunsuri :
1.Mai întrebaţi la jumătatea lunii.
2.Au venit banii de bonuri de la minister dar au fost folosiţi în alte scopuri (dar asta nu e schimbarea destinaţiei banilor?)
3.S-a hotărât de către minister sa nu se mai dea (dar precizez ca rezidenţii de pediatrie iau bonurile, la fel şi cei de psihiatrie, fiind plătiţi şi ei de acelaşi minister).
4.S-au făcut angajările medicilor de la Cisnadie şi s-au folosit bani de bonuri pentru a li se plăti lor salariu (iar schimbare de destinaţie a fondurilor)
5.Mai nou ni se spune că banii de bonuri se strâng pentru a ni se da salariu în decembrie, cu alte cuvinte suntem nişte handicapaţi cărora ne curg balele la gura şi noi nu ştim să ne gestionam banii, trebuie sa îi gestioneze ei.
6.Alta varianta este aceea ca bonurile nu se mai impozitează pe fluturaş, deci nu se mai dau; este adevărat nu mai sunt trecute pe fluturaş ca sa nu mai le vedem noi dar salariu a rămas acelaşi fiindcă se impozitează în continuare. Dacă nu s-ar mai da, salariu ar fi trebuit să crească cu contravaloarea impozitării, fapt care nu s-a întâmplat.
7.Mai precizez că noi rezidenţii suntem plătiţi de Ministerul Sănătăţii şi nu de Primărie sau Spitalul Judeţean.
Nu este normal ca după şase ani de facultate să fim trataţi aşa. Poate nu ştiţi eu am colegi care trăiesc cu doua kilograme de cartofi de la o luna la alta şi apoi se mai miră lumea de ce când unii dintre noi ajung medici specialişti ia bani de la pacienţi. Colegii noştri mai mari, adică medicii specialişti ne spun să plecam; asta şi-ar dori ei să plecam noi şi să rămână ei să se sature. Dar trebuie să ştiţi că şi pentru plecarea asta îţi trebuie bani, oare ar fi dispuşi să ni-i dea ei numai să scape de noi? Aceasta ură şi această lipsă de respect reciproc domneşte şi ne mâncam ca fiarele intre noi dar pretindem că suntem educaţi”
se arată în scrisoarea medicilor rezidenţi.