deputatul ganţ i-a spus preşedintelui germaniei că şcolile germane din românia o duc bine

deputatul ganţ i-a spus preşedintelui germaniei că şcolile germane din românia o duc bineUna dintre temele centrale abordate de preşedintele Traian Băsescu în discuţia avută joi, 10 noiembrie, în cadrul vizitei la Berlin cu Christian Wulff, preşedintele Germaniei, a fost situaţia minorităţii germane din România.

Dl. preşedinte Wulff a apreciat că minoritatea germană este tratată „corect” în România şi s-a interesat de situaţia învăţământului în limba germană cât şi de răspândirea limbii germane în România. Dl. preşedinte Băsescu l-a informat pe omologul său german despre lipsa cadrelor calificate din grădiniţele şi şcolile cu predare în limba germană maternă, insistând ca programul de trimitere de profesori din Germania să fie continuat, promovarea limbii germane având şi raţiuni de natură economică.

Preşedintele României i-a adresat preşedintelui Germaniei invitaţia de a vizita România în 2012, când se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prietenească şi parteneriat în Europa. Ca membru al delegaţiei oficiale, deputatul FDGR Ovidiu Ganţ l-a invitat pe preşedintele Wulff să viziteze şi Sibiul cu ocazia vizitei la Bucureşti.

Tematica minorităţii germane a fost abordată şi în convorbirea dintre preşedintele României şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. În declaraţia de presă doamna Merkel şi-a exprimat satisfacţia că minoritatea germană şi-a asumat rolul de punte în relaţiile dintre România şi Germania.

„În cadrul discuţiei despre învăţământul în limba germană, am informat-o pe doamna cancelar despre rezultatele excelente care s-au înregistrat la liceele cu limbă de predare germană, unde în condiţiile extrem de riguroase ale bacalaureatului din acest an s-a obţinut o promovabilitate de peste 90 %. Alte teme abordate în discuţia cu cancelarul federal au fost investiţiile germane în România, aderarea României la spaţiul Schengen, situaţia din Republica Moldova şi problema Kosovo, cât şi viitorul Uniunii Europene,” a declarat dl. deputat Ovidiu Ganţ.

 

Ultima oră

Comentariul meu