Trei persoane din Sibiu au fost reţinute, miercuri, iar 80 de icoane vechi furate din biserici din trei judeţe au fost recuperate în urma percheziţiilor care au avut loc în Mureş, Sibiu şi Bucureşti, la locuinţele unor persoane suspectate de furturi de icoane pe lemn şi sticlă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, inspectorul principal Bogdan Niţu, poliţişti din Hunedoara, Vâlcea, Sibiu şi Mureş, cu sprijinul ofiţerilor Inspectoratului General al Poliţiei Române-Direcţia de Investigaţii Criminale şi al DGIPI au făcut, miercuri, şase percheziţii domiciliare – cinci în judeţul Sibiu şi una în judeţul Mureş, scrie Mediafax.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, luni au avut loc trei percheziţii domiciliare în Bucureşti.
Potrivit sursei citate, trei persoane din Sibiu au fost reţinute în urma percheziţiilor de miercuri, fiind suspectate de implicare în furtul şi traficul de icoane către colecţionari din ţară şi străinătate.
De asemenea, inspectorul principal Bogdan Niţu a spus că poliţiştii au recuperat 80 de icoane furate din biserici din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea.
Icoanele pe lemn şi pe sticlă, care ar face parte din patrimoniul cultural naţional, au fost sustrase în perioada august – septembrie din trei biserici din lemn, monumente istorice, din judeţul Hunedoara, două din judeţul Mureş şi două din judeţul Vâlcea.
„În judeţul Hunedoara, în luna septembrie a acestui an au fost sparte trei biserici de lemn, din care au fost sustrase 31 de icoane vechi, în timp ce din judeţele Mureş şi Vâlcea au fost sustrase 61 de icoane, creându-se un prejudiciu total de aproximativ 150.000 de euro. În urma percheziţiilor care au avut loc atât la locuinţele a cinci suspecţi din judeţul Sibiu, cât şi la locuinţele unor colecţionari din Bucureşti şi judeţul Mureş, au fost ridicate 80 de icoane, reuşindu-se astfel recuperarea a aproximativ 90 la sută din prejudiciul creat prin spargerea celor şapte biserici ortodoxe”, a declarat Niţu.