Sulfina Barbu după scandalul dosarelor de handicap de la Sibiu: Criteriile de încadrare în grad de handicap sunt în curs de revizuire

Sulfina Barbu după scandalul dosarelor de handicap de la Sibiu: Criteriile de încadrare în grad de handicap sunt în curs de revizuireMinistrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, marţi, că în prezent se lucrează la unificarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, admiţând că în procesul de reevaluare pot să apară şi „situaţii neplăcute”, pentru că nu există o revizuire a criteriilor.

„Acum facem revizuirea criteriilor pentru persoanele cu handicap. Avem şi un grant din partea Băncii Mondiale de 1.800.000 de euro în baza căruia să facem şi revizuirea criteriilor, şi centrele pilot pentru evaluare”, a spus Sulfina Barbu în faţa membrilor Comisiei pentru muncă a Senatului.

Potrivit ministrului Muncii, revizuirea criteriilor pentru încadrare în grad de handicap se va face cu specialişti din domeniul medicinei, cu psihologi, asistenţi sociali şi reprezentanţi ai asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi.

Preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Locomotor din judeţul Sibiu, Marcela Brad, aflată într-un cărucior cu rotile, care a participat la şedinţa comisiei, a criticat faptul că în prezent nu există o evidenţă clară şi corectă a bolilor care duc la un handicap ireversibil.

Ea a subliniat că, în cazul bolilor care duc la un handicap ireversibil, prin reevaluarea încadrării în grad nu se face decât să se risipească banii publici. Marcela Brad a dat ca exemplu reevaluarea persoanelor cu poliomielită, distrofie musculară progresivă şi amputaţii.

„Această reexpertizare presupune costuri şi din partea persoanelor cu handicap, şi din partea statului pentru plata medicului specialist, a medicului de familie, a serviciuliului de evaluare, a comisiei de evaluare şi a funcţionarilor”, a arătat reprezentanta Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Locomotor din judeţul Sibiu.

Marcela Brad a menţionat că nu este normal ca personale cu handicap ireversibil „să fie purtate iarăşi şi iarăşi pe drum”.

Ministrul Muncii i-a răspuns că în prezent se fac demersuri astfel încât acele persoane care au handicap grav să nu mai intre în reevaluare.

Sunt convinsă că în cursul anului 2012 vom pune la punct sistemul şi o să se cunoască impactul aplicării Legii 448″, a precizat Sulfina Barbu.

Ministrul a adăugat că au fost, totuşi, şi erori în sistem. „Trebuie să acceptăm şi erori, şi fraude, dar trebuie eliminate şi nu trebuie să sufere oamenii care au cu adevărat handicap”, a conchis Sulfina Barbu.

Aproape 300 de persoane cu handicap din Sibiu, printre care personalităţi publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Superioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei, anunţa Ministerul Muncii.

Majoritatea persoanelor publice din Sibiu care au primit în mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipată, potrivit Ministerului Muncii.

Peste 500 de persoane suspectate de obţinerea frauduloasă de certificate de handicap sunt în cercetarea Poliţiei Sibiu, iar două dintre dosare au fost trimise Parchetului Tribunalului Sibiu, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită.

În plus, toate cele peste 19.000 de dosare ale persoanelor cu dizabilităţi din Sibiu sunt reevaluate de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, după ce în judeţ au fost constatate fraude la emiterea de certificate de handicap.

Ultima oră