Oportunităţile neaşteptate ale Bursei de la Sibiu

Oportunităţile neaşteptate ale Bursei de la SibiuCând piața de capital trece printr‑una dintre cele mai deprimante perioade, fie că se iau în considerare acțiunile, fie în termeni reali, ajustați în funcție de inflație, investitorii găsesc, la Sibex, o rețetă care ar putea să le renască profiturile ca pasărea Phoenix.

Investitorii au trecut printr‑o perioadă groaznică în ultima vreme – iată un truism.
Pentru că există posibilități de câștig și atunci când piețele financiare scad, Bursa de la Sibiu are, mai nou, la tranzacționare, un produs care poate să crească în plină criză, Pachetul Phoenix – iată un fapt.

„Prețul lui se calculează foarte simplu, prin diferența dintre prețul a zece uncii de aur și cotația futures a Dow Jones. Cu cât aurul va crește sau indexul american va scădea, cu atât mai mare va fi diferența dintre ele, și atunci Pachetul Phoenix va crește“, explică Ovidiu Petru, directorul de marketing al Sibex.

Cu alte cuvinte, cumpărătorii acestui produs au șanse mari de câștig când economia mondială merge prost. „Dacă acest produs ar fi fost listat în luna ianuarie – deschide Ovidiu Petru o paranteză – cotația sa ar fi fost în jurul a 2.000 de puncte, în luna august calculul cotației era de vreo 8.000 de puncte, iar acum cotația PHX (simbolul contractului) pe piața Sibex este de circa 5.400 puncte“; din septembrie, de când a fost lansat, până în 25 octombrie, s-au tranzacționat  5.748 de contracte la Pachetul Phoenix.

Şi nu e sigurul instrument financiar cu care se poate lăuda Sibex. „Avem derivate occidentale; în primul rând indicele Dow Jones, care face cel mai mare volum, e foarte volatil și dă posibilitatea investitorilor să câștige și pe creștere, și pe scădere, ceea ce la București nu se poate“, ține să sublinieze Cristian Sima, recent validat (14 octombrie) în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Sibex; din prima zi a anului viitor, Sima va fi și director general.

În afară de cei doi indici bursieri amintiți, printre cele mai lichide produse se mențin și uncia de aur, și perechea valutară euro/USD. În total, luna septembrie a atras un volum-record de tranzacționare la Sibex – peste 200.000 de contracte futures rulate, o creștere de 400% față de aprilie, cea mai slabă lună din acest an, și mai mult cu peste 60%, comparativ cu septembrie 2010.

Ipoteze de lucru

O explicație pentru evoluția bună a tranzacțiilor are legătură și cu faptul că Bursa din Sibiu are deja 11 produse care beneficiază de market makeri (adică speculațiile se pot desfășura zilnic chiar și pe piețele care nu beneficiază de o lichiditate foarte mare). „Acum,  cotațiile din piața Sibex sunt la fel de competitive cu cele oferite de platformele externe“, se entuziasmează Petru.

Cu obiectivul declarat de a deveni „o bursă completă“ – pentru a păstra o licență a lui Cristian Sima -, care să ofere produse atractive și market makeri cu cotații strânse, Sibex a prelungit, din 12 septembrie, programul de tranzacționare până la ora 23:15. „Nu am vrut neapărat să facem un plus de lichiditate, ci am dorit să acoperim piețele europeană și americană, pe care se tranzacționează activele-suport ale contractelor futures tranzacționate la Sibiu“, motivează directorul de marketing al bursei. Decizia s-a dovedit a fi bună, din moment ce „de foarte multe ori volumele de tranzacționare s-au triplat după deschiderea pieței americane“, adaugă el.

Mai departe, ce planuri are Sima pentru Sibex? „Investesc foarte mult în soft și sper ca la începutul anului viitor să avem o nouă interfață, dezvolt cât pot  produsele actuale și încerc să fac bursa asta transparentă și credibilă“, enumeră primele puncte pe un „to do list“ lung. „Sibex a fost total ignorată de stat, piața spot e inexistentă și are nevoie de credibilitate, care, de fapt, e cel mai important lucru; abia când o să reușesc să-i dau toate astea poate deveni o bursă în adevăratul sens al cuvântului“, crede Sima.

Când vine vorba de fuziunea cu BVB, o ipoteză mult discutată cu care e de acord, având în vedere că activitățile celor două sunt complementare, Sima lasă să se înțeleagă că e tot de domeniul viitorului nu foarte apropiat. „Noi am votat fuziunea de principiu, ei (BVB – n.red.) nu. Dragoste cu forța nu se poate“, spune el. Prin urmare, „încercăm căsătorii în străinătate“, continuă Sima, făcând referire la consolidarea relației cu Bursa din Varșovia. Până una-alta, Sima are întâlnire, pe 8 noiembrie, cu Ludwik Sobolevski, preşedintele Bursei poloneze. Scopul? „O să încerc ceea ce s-a promis de multă vreme – să fac prima listare duală între Sibiu și Varșovia“, răspunde Sima.

Cine este Cristian Sima?

Cristian Sima (51 de ani) e unul dintre puținii români care au câștigat milioane de dolari din speculații bursiere. Matematician cu diplomă, Cristian Sima s-a angajat, în 1985, ca profesor la Politehnică; cinci ani mai târziu s-a mutat în Italia, unde a lucrat tot ca profesor de matematica. Între timp a făcut și Facultatea de Ştiinte Economice și Bancare. Primele speculații, pe bursa din Milano, le-a făcut în 1993, căştigând 30.000 de euro. A pierdut tot ce avea în 1994, când a căzut guvernul Berlusconi; a luat-o de la zero, dar la Paris, unde, în 1995, a câștigat din speculații bursiere un mil. euro, potrivit unor declarații anterioare.  Anul următor, a încercat să se angajeze la Quantum, fondul lui George Soros, dar a fost refuzat pentru că „nu pierduse suficienți bani“. A revenit în România în 1997 și s-a angajat la firma de brokeraj Intervam, continuând  speculațiile pe bursele străine. În 2007 a fost ales membru în CA al BVB, dar a demisionat, în același an, invocând lipsa de transparență a consiliului.

sursa: capital.ro

Ultima oră

Un răspuns la “Oportunităţile neaşteptate ale Bursei de la Sibiu”