un copilaș de nici doi ani a murit intoxicat cu monoxid de carbon

un copilaș de nici doi ani a murit intoxicat cu monoxid de carbonÎn după amiaza zilei de 6 noiembrie a fost adus la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic de Pediatrie, de către un echipaj al SAJ, cu medic şi un echipaj SMURD, cu paramedici, un copil de sex masculin, în vârstă de 1 an şi 9 luni, din Sibiu, aflat în stop cardiorespirator, cu manevre de resuscitare în curs.

În CPU s-au continuat manevrele de resuscitare, dar fără efect, astfel încât după 15 minute de la sosire a fost declarat decesul. Timpul total de resuscitare (de la preluarea cazului de către echipajele de intervenţie la domiciliu şi până la declararea decesului în CPU) a fost de aproximativ 55 de minute, fără ca pacientul să-şi reia activitatea cardiacă.

Părinţii au declarat că au găsit copilul fără respiraţii spontane, în patul în care dormea de circa 3 ore. În CPU s-a recoltat sânge din care s-au efectuat parametrii specifici, ce au relevat o valoare mult crescută a carboxihemoglobinei (48.6%, faţă de valorile normale de 0.5 – 1.5%). Acest compus se formează în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon, când se inhalează destul monoxid, astfel încât acesta începe să înlocuiască oxigenul transportat de sânge (moleculele de monoxid de carbon se ataşează de celulele roşii din sânge de 250 de ori mai puternic decât cele de oxigen!). În timp ce oxigenul din sânge este înlocuit de monoxidul de carbon, ţesuturile şi organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot funcţiona normal. Decesul în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon apare în 10 minute de la expunerea la o cantitate mare de monoxid de carbon.

Ultima oră

Comentariul meu