Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) continuă campania de re-atragere a publicului român către cinema, după ce a finalizat cu succes două mari proiecte: Caravana Filmelor TIFF (desfăşurată în 13 oraşe din ţară, atragând 20.000 de spectatori, circuitul fiind închis cu cea mai plăcută surpriză: oraşul Siret din judeţul Suceava, unde 1.300 de spectatori au apreciat iniţiativa noastră) şi Noaptea Albă a Filmului Românesc (desfăşurată simultan în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, adunând 7500 de participanţi la eveniment).
Dupa succesul înregistrat la prima ediţie a Cinematecii TIFF, care a avut loc în 2010, dar şi ca urmare a interesului acordat de public Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), APFR organizează în perioada 27 octombrie – 22 decembrie, la Cluj şi Sibiu, cea de-a doua ediţie a Cinematecii TIFF.
Cinefilii sibieni vor avea parte de surprize cinematografice speciale, pregătite de echipa TIFF. Astfel, o dată la două săptămâni, în ziua de joi, de la ora 20.00, la Librăria Humanitas din Sibiu vor fi proiectate filme apreciate în anii trecuţi la festival.
Deschiderea Cinematecii TIFF a avut loc simultan în ambele oraşe, joi, 27 octombrie, prin proiecţia filmului ce a închis cea de-a 10-a ediţie TIFF: Life in a Day, în regia lui Kevin MacDonald, la care publicul sibian s-a arătat extrem de receptiv.
Cea de-a doua proiecţie a Cinematecii TIFF aduce, joi, 10 noiembrie, la Librăria Humanitas din Sibiu o poveste animată emoţionantă: Iluzionistul/L’Illusionniste, în regia lui Sylvain Chomet, un film distins cu Premiul Academiei Europene de Film la categoria Cel mai bun film de animaţie.
Iluzionistul/L’Illusionniste este povestea a două căi ce se întretaie. Un vechi şi bătrân magician, care este forţat să hoinărească din ţară în ţară, din oraş în oraş, din gară în gară, în căutarea unei scene pentru a-şi efectua actul, cunoaşte o tânără fată care este la începutul călătoriei vieţii sale. Alice este o adolescentă care încă manifestă curiozităţile unui copil. Jucându-şi rolul de „femeie” uită că ziua când va trebui să înceteze să se mai prefacă se apropie cu repeziciune. Încă nu ştie că îl iubeşte pe „The Illusionist” doar ca pe un tată, dar el ştie clar că o iubeşte doar ca pe propria lui fiică. Destinele lor se vor ciocni, dar nimic, nici măcar magia sau puterea iluziei, nu pot opri călătoria descoperirii lor.
Printre filmele ce vor mai fi proiectate la Sibiu se numără şi două titluri româneşti, documentarul Marele Jaf Comunist (2005), în regia lui Alexandru Solomon şi lungmetrajul Cealaltă Irina (2009), în regia lui Andrei Gruzsniczki, cu Andi Vasluianu în rol principal, film câştigător al premiului Zilelor Filmului Românesc pentru cel mai bun lungmetraj la TIFF 2009.
Biletul de intrare la proiecţii este de 5 lei.