bunăstarea municipiului sibiu, văzută de cetăţenii municipiului reşedinţă de judeţ

bunăstarea municipiului sibiu, văzută de cetăţenii municipiului reşedinţă de judeţSe apropie de final seria intalnirilor deliberative in cadrul carora cetateni ai Municipiului Sibiu, proveniti din diferite grupuri socio-profesionale, au fost invitati sa formuleze criterii de bunastare ce reflecta specificul orasului nostru.

bunăstarea municipiului sibiu, văzută de cetăţenii municipiului reşedinţă de judeţ

Intalnirile s-au desfasurat in cadrul proiectului strategic „Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active”, implementat de Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare (CRIES) in 8 municipii din Romania: Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, București și Iași.

Cetatenii participanti la aceste intalniri au fost mobilizati la dialog de catre Grupurile Locale de Actiune constituite in cadrul proiectului.

In perioada 26 septembrie – 30 octombrie 2011 au fost organizate 16 intalniri cu cetateni din urmatoarele grupuri socio-profesionale: personal ai prestatorilor de servicii sociale, asistenti maternali, cadre militare, cadre didactice, specialisti resurse umane, operatori turism, reprezentanti ai persoanelor varstnice, parinti ai copiilor cu handicap mediu si sever, tutori ai persoanelor adulte cu handicap mediu si sever, persoane varstnice aflate in situatii de risc, someri peste 45 ani, tineri provenind din centrele de plasament, studenti, parinti cu copii de pana in 14 ani, parinti ai adolescentilor consumatori ocazionali de substante ce pot provoca dependenta, tineri consumatori ocazionali ai substantelor ce provoaca dependenta. In total, in comunitatea noastra s-au implicat pana in prezent un numar de 142 cetateni, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa mai fie mobilizati inca aproximativ 40 cetateni apartinand urmatoarelor grupuri socio-profesionale: minoritati etnice, reprezentanti ai cultelor religioase, reprezentanti massmedia, tineri intreprinzatori.

Dialogul activ, intens și organizat dupa o metodologie elaborata de Consiliul Europei a condus la formularea catorva mii de criterii de bunastare, grupate in 8 familii diferite: acces la mijloace de viata, mediu de viata, relatii cu și intre organizatii, relatii personale, echilibru social, echilibru personal, sentimente de bine/rau, atitudini și initiative. Plecand de la aceasta etapa deliberativa, membrii Grupului Local de Actiune vor dezvolta o viziune despre comunitate in care va conta nu numai statistica economica, ci și calitatea vietii pentru toti membrii comunitatii respective. Criteriile exprimate de cetateni vor sta la baza formularii indicatorilor de bunastare in comunitatea noastra, indicatori care vor fi supuși validarii in noi runde de intalniri cu cetatenii. Pe baza criteriilor de bunastare se va construi un Plan Local de Actiune care urmarește stimularea dezvoltarii municipiului nostru și atenuarea disparitatilor existente in  interiorul comunitatii noastre

Reamintim ca obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea incluziunii sociale prin promovarea dialogului social intre diversi actori ai societatii, inclusiv persoane marginalizate social. De asemenea, precizam ca pot adera la Grupul Local de Actiune si alti actori interesati, alaturandu-se astfel unui efort de stimulare a democratiei participative, de promovare a coresponsabilitatii sociale și de mobilizare in vederea asigurarii bunastarii tuturor.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică