poftiţi la concertele cursului de măiestrie instrumentală

poftiţi la concertele cursului de măiestrie instrumentalăÎntr-un oraş cu tradiţia muzicală  redutabilă a Sibiului implementarea dialogului anual al unor maeştri ai instrumentelor muzicale de talie europeană cu tinerii de talent din România este un eveniment dintre cele mai firești.

În fapt, la Sibiu se desfăşoară între 30 octombrie și 6 noiembrie 2011 cea de-a 6-a ediţie a Cursului Internaţional de Măiestrie Instrumentală, organizat  la Filarmonica de Stat, la Teatrul Gong şi la Liceul de Artă  din Sibiu de Liga Culturală “România –Franţa” din localitate. Ca şi în anii precedenţi, violonista Adelina Oprean de la Universitatea de Muzică din Basel, Elveţia, violoncelistul Cristian Florea de la Şcoala de Muzică din Barcelona, Spania, și corepetitoarea Verena Louis din Germania, cărora li s-a alăturat la această ediție pianistul Adrian Oetiker, vor susţine cursuri de măiestrie instrumentală, în care se valorifică din plin  experienţa lor de tehnică artistică dobândită într-o viaţă întreagă dăruită muzicii. Așezat sub semnul unui continuu asalt al calității interpretative instrumentale, cursul aduce la Sibiu anual între 30 şi 40 de tineri participanţi, veniţi din cele mai diferite oraşe ale ţării. Selecţia trebuie să fie făcută cu rigoare, pentru ca cei trei profesori, atât de generoşi în iniţiativa lor, să se poată ocupa realmente de fiecare tânăr instrumentist înscris la curs. Din Spania vor sosi la curs membrele unui cvartet din Barcelona și violonista Maria Montserrat Florea, o concertistă de 17 ani cu un palmares deja impresionant.

Cinci concerte de top

Publicul sibian este invitat să participe la cele 5 concerte organizate de profesorii-maeştri şi de  cursanţi.  Astfel în cadrul manifestării, în Sala Thalia din Sibiu se va susține luni, 31 octombrie, ora 16, recitalul-lecție De la Chopin la Liszt al pianistului Nicolae Dumitru, precedat de un moment comemorativ închinat pianistului Iustin Oprean, ctitorul acestei manifestări muzicale, plecat dintre noi în cursul anului trecut. Programul va continua cu conferința Meloterapia enesciană a prof. Dr. Paul Miereanu.  Marți, 1 noiembrie, va avea loc Concertul Maeştrilor, un recital cameral în programul căruia vor figura piese muzicale de Beethoven, Liszt, Dvorak și Ravel. La Biserica Ursuline vineri, 4 noiembrie, ora 19, Cristian Florea şi fiica sa, Maria Montserrat Florea, alături de cvartetul din Barcelona, Spania, vor oferi un concert întâmpinat cu multă emoţie de adevăraţii melomani sibieni. Având viu modelul maeştrilor, talentaţii tineri instrumentiști veniți la Sibiu, dintre care unii nu au lipsit la niciuna dintre cele 6 ediții ale cursului, vor susţine la Teatrul Gong două concerte, sâmbătă, 5 noiembrie ora 17 și duminică 6 noiembrie ora 12.30.  La Gala Finală, la care se vor executa piese din diferite epoci ale componisticii universale, cursanţii vor primi diplome ce atestă prezenţa lor la cea de-a 6-a ediţie a manifestării sibiene. Cele cinci concerte ale cursului de măiestrie prin calitatea și diversitatea ofertei lor muzicale pot  deveni un moment de referință în viața culturală a toamnei sibiene.

 

Ultima oră

Comentariul meu