festivalul egalității de gen 2011 a atras peste 200 de tineri în acțiunile sale

festivalul egalității de gen 2011 a atras peste 200 de tineri în acțiunile saleA fi bărbat adevărat nu înseamnă neaparat a-l domina pe celălalt, iar a fi femeie nu presupune neapărat a te lăsa dominată. Ne putem elibera de stereotipuri dacă suntem conştienţi de ele. Acesta a fost principalul mesaj al Festivalului Egalitătii de Gen desfăsurat în perioada 21-23 octombrie 2011  la Sibiu.

Peste 200 de tineri din Sibiu au participat la această campanile educativă care combate stereotipurile despre femei si bărbati ce alimenteaza diferite forme de discriminare si violentă. 

Festivalul a inclus evenimente variate menite să îndemne la reflectie si să stimuleze creativitatea si iesirea din tipare: parodii după reclame sexiste (la Music Pub), actiunea stradală Alege-ti cuvintele (pe pietonala Nicolae Bălcescu),  Teatru forum (Laguna sub Cetate din Cisnădie si Teatrul Gong din Sibiu), concursurile cu premii Gender Treasure Hunt (în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) si Egali pe biciclete (în parcul Sub Arini). Evenimentele cu cea mai mare popularitate au fost reprezentatiile de teatru forum care au implicat publicul în rezolvarea unor situatii problematice din societate: violenta familială si exploatarea sexuală a femeii. Peste 25 de spectatori s-au implicat în propunerea de solutii si 9 dintre ei au îndrăznit să urce pe scenă si să înlocuiască actorii pentru a pune în practică solutiile propuse.

Prin astfel de activităţi interactive, festivalul a avut si rolul de a studia atitudinile tinerilor privind egalitatea de gen si problemele specifice din comunitate.  “Prezenta Festivalului la Cisnădie ne-a arătat că este foarte mare nevoie ca programele noastre de prevenire a violenţei împotriva femeii să ajungă şi în afara Sibiului, spre localităţi în care rata şomajului şi problemele sociale măresc vulnerabilitatea femeilor la diferite forme de discriminare şi violenţă. Egalitatea de gen pare o utopie în astfel de comunităţi mici unde legile patriarhale dictează încă.” spune Camelia Proca, director A.L.E.G.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu