precizări şi lămuriri din partea dsp sibiu legat de cazul fetiţei decedate cu diagnosticul de meningită pneumococică
Foto - arhivă
precizări şi lămuriri din partea dsp sibiu legat de cazul fetiţei decedate cu diagnosticul de meningită pneumococică
Foto - arhivă

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu a dat publicităţii un comunicat de presă în care îşi exprimă punctul de vedere legat de cazul fetiţei decedată vinerea trecută din cauza unei meningite, după ce părinţii au internat-o la Spitalul de Pediatrie cu otită.

Iată comunicatul DSP:

În dimineaţa zilei de luni, 17.10.2011, personalul Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Sibiu a recoltat probe (exudat faringian şi nazal) de la copiii prezenţi la acel moment în grădiniţă (în număr de 8), precum şi de la două îngrijitoare.

Rezultatele Laboratorului de Microbiologie al DSP au indicat că, din totalul de 10 probe recoltate, 4 (patru) sunt pozitive pentru pneumococ (4 copii). Antibiogramele efectuate la aceste patru probe indică tulpini de penumococ sensibile la antibiotice, astfel încât, medicii la care sunt înscrişi copii, împreună cu părinţii acestora, vor putea conveni asupra unei  atitudini  terapeutice adecvate.

Pentru a preântâmpina interpretări alarmiste şi eronate în legătură cu acest eveniment, facem precizarea că pneumococul, ca şi alţi germeni microbieni, există în mod obişnuit în flora orofaringiană la majoritatea populaţiei (conform studiilor epidemiologice, circa 60 – 70% din totalul populaţiei este purtătoare de pneumococ). El nu este considerat un germene care să necesite sterilizarea (tratament cu antibiotice) obligatorie, ci doar intervenţii particularizate, după caz, stabilite de către medicul curant.

În plus, obiceiul folosirii pe scară largă a antibioticelor, de către orice persoană,  fără recomandare medicală a dus la dezvoltarea de tulpini de germeni (inclusiv de pneumococ) rezistente şi foarte rezistente la antibioterapie, situaţie care poate duce la evoluţii nefavorabile în anumite cazuri de îmbolnăvire, precum şi în cazul tratamentelor de sterilizare.

Ultima oră

Comentariul meu