Avrigul aduce chinezi pentru a face în oraş un bioreactor pe biomasă

Avrigul aduce chinezi pentru a face în oraş un bioreactor pe biomasăPrimarul oraşului Avrig, a prezentat oferta sa pentru primirea investitorilor chinezi precum şi proiectul pilot de amplasare şi construire a unui bioreactor pe biomasă la Avrig, care funcţioneză pe baza procesării deşeurilor biodegradabile şi are ca rezultat producerea de bio-gaz şi bio-combustibili.

În perioada 18.09. – 28.09.2011 delegaţia compusă din reprezentanţi ai Guvernului României prin Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică, Primăria Avrig şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a întreprins o vizită de lucru în R.P. Chineză.

Scopul vizitei a fost stabilirea de relaţii parteneriale pe linie de cercetare şi de afaceri. Delegaţia României condusă de domnul Decebal Lohan – Secretar General al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică a analizat multiple posibilităţi de colaborare în mai multe provincii din China, precum dezvoltarea tehnico-ştiinţifică în domeniul energiilor regenerabile, identificarea oportunităţilor de investiţii comune în domeniul gestionării deşeurilor şi producerii de energie din surse alternative, precum şi vizitarea unor platforme industriale energetice.

În cadrul întâlnirilor din Beijing purtate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei, Asociaţia Chineză pentru Ştiinţă şi Tehnologie (CAST), proiectele expuse de reprezentanţii români au fost privite cu mare interes de către partea chineză.

În oraşul Chengdu, la iniţiativa Departamentului pentru Ştiinţă şi Tehnologie al provinciei Sichuan, a fost organizat un atelier de lucru cu reprezentaţi ai institutelor de cercetare, universităţi şi oameni de afaceri. Pe data de 22 septembrie 2011, la Chengdu, d-nul prof. univ. dr. Wilhelm Kappel – directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA) a semnat un protocol de colaborare pe linie tehnico-ştiinţifică cu Institutul Naţional pentru Cercetarea Biogazului din China (BIOMA).

Delegaţia română a fost invitată să participe în oraşul Tianjin la Cea de-a XIII a Întâlnire Anuală a Asociaţiei Chineze pentru Ştiinţă şi Tehnologie, eveniment în cadrul căruia au fost premiaţi cei mai buni cercetători chinezi şi s-au prezentat lucrări academice internaţionale pe teme de energie regenerabilă dar şi în alte domenii.

Cu oferta la chinezi

Primarul oraşului Avrig, dl. Arnold G. Klingeis a prezentat oferta sa pentru primirea investitorilor chinezi precum şi proiectul pilot de amplasare şi construire a unui bioreactor pe biomasă la Avrig, care funcţioneză pe baza procesării deşeurilor biodegradabile şi are ca rezultat producerea de bio-gaz şi bio-combustibili. Astfel s-au identificat două posibile oraşe din China, care şi-au exprimat disponibilitatea de a găzdui în contrapartidă amplasarea unui bio-reactor. S-au stabilit şi s-au semnat declaraţii de intenţie pentru înfrăţire şi cooperare între Primăria oraşului Avrig şi Municipalitatea Oraşului Guangyuan din provincia Sichuan precum şi cu Municipalitatea Oraşului Erdos din provincia Mongolia Interioară.

Promovarea proiectului „Energie Locală” dezvoltat de către Primăria oraşului Avrig are ca obiective: asigurarea autonomiei energetice locale din surse alternative, realizarea unui sistem integrat de gestionare a resurselor asigurând principiul refacerii ciclurilor naturale şi introducerea acestui model ca pilon de bază în dezvoltarea urbană a viitoarelor oraşe inteligente de tip „smart city”. Proiectul Primăriei Avrig a fost privit ca un centru cu potenţial  remarcabil pentru aplicarea acestor soluţii la nivel naţional şi s-au stabilit o serie de relaţii cu oameni de afaceri chinezi interesaţi pentru a investi în zona Avrig-Mârşa cu activităţi de producţie şi desfacere către piaţa Est-Europeană.

În acelaşi timp s-au stabilit intenţii concrete de atragere a unor investiţii pentru producerea şi livrarea de echipamente solare şi de iluminat inteligent cu o companie de renume internaţional din oraşul Baoding, provincia Hebei. Vizita a avut loc în cadrul unui program bilateral româno-chinez, în vederea realizării schimburilor de mobilităţi şi cercetare.Implicarea susţinută a Ambasadei R. P. Chineze din România pentru organizarea aceastei vizite, a constituit pilonul de bază pentru identificarea oportunităţilor de afaceri şi colaborare ştiinţifico-academică.

 

 

Ultima oră