Capitala bunelor maniere în trafic

Capitala bunelor maniere în traficHai că asta chiar ar fi bună!

De prin 2007, de când s-a lansat moda oximoronică a orașelor de provincie devenite capitale, ne-am umplut de reședințe de-astea. Sibiu, capitala culturală. Brașov, capitala verde. Iași, capitala modei. Și tot așa, în funcție de cum ne sună bine la ureche.

Cum Capitala Culturală s-a cam perimat, s-a găsit cineva care să facă din Sibiu, Capitala Bunelor Maniere. Din păcate, suntem la ani lumină de acest deziderat, deși ne dăm fandosiți tare. Mi-ar plăcea și mie să fiu întâmpinată cu Bună ziua la restaurant, cu Mulțumesc la casele de schimb și cu un zâmbet peste tot. Dar nu-s.

Cel mai tare și mai tare, însă, mi-ar plăcea să găsesc bunele maniere în trafic. Devine și hilar dezideratul ăsta, dacă stai să te uiți la străzile din Sibiu: unul se bagă în intersecție până pe sensul celălat, fără să se asigure, toată lumea îl înjură. Altul trece pe roșu la semafor și-l înjură ăia care abia ce-au primit verde. Unul oprește pe pista de bicicliși. Bicicliștii îl înjură. Altul intră în sensul giratoriu de pe banda din dreapta și ajunge pe aia din stânga, tăind calea tuturor celor deja aflați în sens. Înjurături din nou.

Și e un biet oraș cu 5 străzi mari și vreo 20 mai mititele…

Să vezi distracție de la anul, când tot centrul Sibiului va fi reconfigurat! Giratoriu la Piața Unirii, sens unic pe Șaguna, sens unic pe Victoriei, giratoriu la intersecția Alba Iuliei cu Morilor etc. etc. etc. Intenții lăudabile, deși au întâmpinat unele critici – principala fiind că va trebui să ocolești tot orașul ca să ajungi la destinație. Corect, dar asta se întâmplă cam în toate țările cu apă caldă.

Problema cea mare vor fi în continuare giratoriile, în care sibianul, exemplar plin de bune maniere, contaminat de capitala cu același nume, habar n-are când și cum să intre, și nici cum să se încadreze. Nu știe nici măcar când să oprească în giratoriu – adică niciodată! Va fi în continuare plin de căruțe deghizate în bolizi, cu țărani deghizați în domni mânând boii ca pe uliță. Și pentru asta nu-s de vină giratoriile, ci școala bunului simț, de la care cei mai mulți dintre șoferii autohtoni au chiulit.

Ultima oră

Comentariul meu