evenimentele culturale ale lunii octombrie la sibiu. vezi recomandările noastre!

evenimentele culturale ale lunii octombrie la sibiu. vezi recomandările noastre!Agenda culturală a lunii octombrie aduce evenimentele din spaţiile deschise, neconvenţionale, în sălile de spectacole. Oferta culturală rămâne şi toamna la fel de variată ca şi până acum, publicul fiind invitat să participe la diverse manifestări artistice din lumea teatrului, dansului, muzicii şi filmului.

Jazz and More

Festivalul Jazz and More se află în acest an la cea de a VII-a ediţie şi va avea loc în perioada 13 – 16 octombrie. Publicul are şansa de a urmări 21 de concerte de muzică de avangardă, muzică creativă (free jazz şi free music), metal jazz, post rock, muzică electronică contemporană, muzică electroacustică, muzică de cameră improvizată, improvised music, muzică ambientală. Artişti din România, Germania, Australia, SUA, Serbia, Portugalia, Anglia, Elveţia, Polonia, Austria, Belgia şi Canada îşi vor prezenta ultimele creaţii muzicale.Concertele vor avea loc la Teatrul Gong cu începere de la ora 17, iar în zilele de 14, 15 şi 16 octombrie şi la Biserica Sf. Johann, la ora 14.30.

Festivalul Astra Film

Cea de a XI-a ediţie a Festivalului Astra Film are loc la Sibiu în perioada 25 – 30 octombrie. Anul acesta s-au înscris la festival peste o mie de filme din 74 de ţări. Dintre acestea, iubitorii de film vor putea viziona 100 de documentare din 30 de ţări, rezultate în urma selecţiei. În cadrul celor patru secţiuni competiţionale – Internaţional, Europa, România şi Student Docs – vor rula 54 de producţii, restul până la o sută fiind încadrate în secţiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigaţional şi Panorama. Filmele româneşti sunt prezente în această competiţie în număr mare. Astfel, o treime din programul festivalului aparţine documentarelor româneşti. Dintre acestea, şase vor fi prezentate în premieră absolută. Cele 36 de documentare vor fi difuzate în cadrul a trei secţiuni: România, Made in Romania şi Student. Programul festivalului cuprinde şi alte manifestări: expoziţii de fotografie, spectacole de muzică, workshop-uri, dar şi o serie de masterclass-uri cu invitaţi din elita producătorilor şi regizorilor de film documentar din lume.

 Curs internațional de Măiestrie Instrumentală

În perioada 30 octombrie – 6 noiembrie va avea loc cea de a VI-a ediţie a Cursului Internaţional de Măiestrie Instrumentală.  Evenimentul constă în instruirea tinerilor talentaţi de către maieştri de talie europeană şi internaţională. Masterclass-ul sibian face parte dintr-un program mai complex ce cuprinde şi alte manifestări precum: recitalul-conferinţă “Cercuri – de la Chopin la Liszt” susţinut de pianistul Nicolae Dumitru, conferinţa “Meloterapia enesciană” susţinută de prof. dr. Paul Mierean, dezbaterea pe tema “Educaţia muzicală a tinerilor în contextul Comunităţii Europene”, dar şi cele două evenimente cunoscute şi aşteptate de public: recitalul maeştrilor şi gala cursanţilor.

 Cele trei insituţii culturale aflate în subordinea Consiliului Local vin în întâmpinarea publicului cu un program de spectacole foarte bogat. Aflate la început de stagiune, Teatrul Naţional Radu Stanca, Teatrul de Balet Sibiu şi Teatrul Gong Sibiu, oferă o alternativă de petrecere a timpului liber printr-o ofertă variată de spectacole în reluare, dar mai ales cu premiere atrăgătoare.

 Maraton la Radu Stanca

Teatrul Naţional Radu Stanca prezintă în luna octombrie un număr de 22 de reprezentaţii cu reluări cunoscute şi aşteptate de public: „Faust” şi „D’ale carnavalului“ în regia lui Silviu Purcărete, „Take, Ianke și Cadâr“ în regia lui Dan Glasu și „Jurnalul unui nebun“ în regia lui Daniel Plier, unele dintre cele mai bine vândute spectacole ale stagiunii trecute.  Programul este completat de cele două premiere din această lună: Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare, în regia lui Bogdan Sărătean în data de 20 octombrie şi  Ultima zi a tinereţii după Tadeusz Konwicki, în regia lui Yuri Kordonski în data de 30 octombrie.

 Începe baletul!

Teatrul de Balet Sibiu deschide stagiunea 2011-2012 cu un spectacol compus din două lucrări: Mandarinul Miraculos, cu care publicul s-a întâlnit în primăvara acestui an şi City Beat, în premieră. Spectacolul va avea loc în data de 19 octombrie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

City Beat este o lucrare originală, a cărei regie şi coregrafie sunt semnate de către Pavel Rotaru, actualmente maestru de balet al Teatrului de Balet Sibiu. Personalitate a baletului românesc, Pavel Rotaru a desfăşurat timp de decenii o importantă activitate internaţională în calitate de interpret, maestru de balet invitat, director de companie şi coregraf, iar City Beat face parte din perioada sa americană, întinsă pe mai bine de două decenii.

 Spectacole atractive la Gong

Teatrul Gong Sibiu îi invită pe micii spectatori să pătrundă în lumea poveştilor alături de Hänsel şi Gretel. Spectacolul are o durată de 50 de minute, este în limba română şi este recomandat copiilor peste 3 ani. Reprezentaţiile au loc în zilele de 6, 7, 10, 19, şi 30 octombrie. În zilele 12, 14 şi 16 octombrie spectacolul realizat după povestea Fraţilor Grimm se joacă în limba germană, fiind realizat în cadrul proiectului „Zilele teatrului german pentru copii”, în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu.

Tot desprins din lumea poveştilor, spectacolul Frumoasa şi Bestia după Giovanni Francesco Straparola se joacă în premieră în data de 9 octombrie, la ora 11. Cu o durată de 55 de minute, spectacolul de joacă în limba română şi este recomandat copiilor peste 7 ani. Alte reprezentaţii vor avea loc în zilele de 10, 11, 20, 21 şi 27 octombrie.

 Ultimul spectacol al lunii, Micii Detectivi se adresează celor dornici să se aventureze în peripeţiile lui Ţăndărică şi Mihăiţă, cei doi prieteni care devin detectivi, reuşind să rezolve cazul banditului. Spectacolul are o durată de 45 de minute, este recomandat copiilor peste 3 ani, reprezentaţiile urmând să aibă loc în zilele de 23 şi 26 octombrie.

Ultima oră

Comentariul meu