proiectul ”oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă”, oferă sprijin pentru 78 de copii romi din sibiu

proiectul ”oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă”, oferă sprijin pentru 78 de copii romi din sibiuAcest proiecct oferă sprijin pentru 1000 de copii de etnie romă să meargă la școală. 300 de elevi romi din Regiunea Centru dintre care 78 din județul Sibiu sunt sprijiniți să-și continue studiile.

proiectul ”oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă”, oferă sprijin pentru 78 de copii romi din sibiu

Fundația Roma Education Fund Romania, membră a unei importante reţele europene care militează pentru reducerea decalajului educațional între populația romă și cea ne-romă, implementează proiectul Oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă adresat elevilor din clasele V-VIII, de etnie romă și din familii defavorizate social, care se află în prag de abandon școlar.

Proiectul este implementat la nivel național, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretul şi Sportului, Fundația Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Asociația Centrul Rromilor Amare Rromentza, Asociația Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială si Roma Education Fund Ungaria.

Oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă sprijină peste 1000 de elevi din clasele V-VIII, care provin din județele Iași, Bacău, Suceava, Sibiu, Mureș, Brașov, Prahova, Giurgiu, Ialomița și Călărași, pe durata a doi ani școlari, începând cu anul școlar 2011-2012.

Fiecare elev cuprins în program beneficiază de serviciile unui mentor, în vederea menținerii în sistemul educațional și a îmbunătățirii rezultatelor școlare, dar și de servicii de orientare și consiliere necesare pentru a urma un traseu educațional informat. Aproximativ 750 de elevi din clasa a VII-a și a VIII-a vor participa la sesiuni de suport educațional suplimentar în vederea pregătirii acestora la testele naționale, pentru a facilita accesul la învățământ secundar – licee, școli vocaționale, școli de arte și meserii. De asemenea, elevii beneficiari ai proiectului vor fi sprijiniți financiar, astfel încât familiile acestora sa poată depăşi bariere care ţin de costurile formale şi informale legate de frecventarea şcolii.

Școlile din care provin elevii beneficiari din județul Sibiu sunt:

Școala Generală Roșia

Școala Generală Copsa Mică

Școala Generală Brădeni

Școala Generală Brateiu

Școala de Arte și Meserii Iacobeni

Centru pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni

“Pentru cei 78 elevi beneficiari care provin din județul Sibiu, la fel ca și pentru cei peste 1000 de elevi selectați din cele 10 județe unde se implementează proiectul, Oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă reprezintă șansa de a merge la școală și de a beneficia de o educație de calitate. Proiectul se adresează copiilor romi, dar și celor ne-romi care provin din famili care nu au posibilitatea financiară sau nu dețin informațiile necesare pentru a înțelege și a transmite mai departe rolul și importanța școlii în formarea ca individ, cât și în profesia pe care o vor urma.”, a declarat Cristi Mihalache, Managerul proiectului.

Cei peste 1000 de elevi beneficiari sunt monitorizați permanent prin realizarea unei fișe de progres în care sunt menționate situația școlară de la intrarea în program a elevului, precum și evoluția sa pe durata proiectului.

“Îmbunătățirea situației copiilor romi, dar și a celor ne-romi care provin din familii defavorizate social, se poate realiza prin educație, iar educația este cea care face diferența. În secolul în care trăim, absolvirea ciclului liceal a devenit o condiție obligatorie pentru orice loc de muncă vizat. Prin resursele pe care le alocăm acestor copii, precum și prin serviciile mentorului, care reprezintă un model de reușită, sperăm ca un număr din ce în ce mai mare de copii romi să finalizeze ciclul gimnazial și să devină liceeni. Acest parteneriat este o investiție în viitor, în educația copiilor care nu ar fi avut oportunitatea de a merge la școală. ”, a completat Claudia Macaria, coordonator regional din partea Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică