faust-ul sibian merge în belgia pentru patru reprezentaţii la național bruxelles

faust-ul sibian merge în belgia pentru patru reprezentaţii la național bruxellesDupă succesul de proporții înregistrat la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh din 2009, mega – producția „Faust“ în regia lui Silviu Purcărete va fi  prezentată în Belgia, în cadrul stagiunii 2011 – 2012 a Teatrului Național Bruxelles.

Spectacolul va avea reprezentații la Hala Tour & Taxis din Bruxelles în datele de 12, 13, 14 și 15 octombrie începând cu ora 20:00. Biletele la spectacol au fost puse în vânzare la agenția Teatrului Național Bruxelles și online pe sherpa.be. Prețul unui bilet este de 35 de euro, respectiv 25 de euro pentru elevi, studenți și pensionari.

Un reper important al teatrul românesc de după ¢89, producția Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naționale, precum și la susținerea unui dialog productiv între artiștii români și cei europeni. Acest lucru a fost confirmat prin premiile obținute, precum prin și turneele întreprinse: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal și premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt ăn 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburg 2009 în selecția oficială, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelență – Gala Premiilor UNITER 2010.

„Fasut“  e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral „Fasut“  îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaștere, credinţă, durere şi iubire. „Fasut-ul“ lui Silviu Purcărete, se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată.

Turneul de la Bruxelles se află sub înaltul patronaj al Președintelui României și se realizează cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Institutului Cultural Român și al Wallonie Bruxelles International. „Acest moment reprezintă în mod cert o șansă unică pentru întărirea relațiilor culturale și diplomatice dintre România și partenerii săi din U.E., precum și o oportunitate pentru trezirea interesului operatorilor culturali, economici și turistici pentru România.“ a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu.

Proiectul este realizat de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu și este finanțat de Ministerul Culturii și Cultelor, de Consiliul Local Sibiu pentru programul Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 și de Comisia Europeană, prin programul Culture 2000. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu este o instituție publică de spectacole subvenționată de Consiliul Local Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu