târgul de bucate tradiţionale “branduri transilvănene”, la început de octombrie

târgul de bucate tradiţionale “branduri transilvănene”, la început de octombrieComplexul Naţional Muzeal ASTRA şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu organizează, în perioada 1-2 octombrie 2011, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (în aer liber), prima ediţie a Târgului de bucate tradiţionale “Branduri transilvănene”. Vizitarea târgului se va face pe baza biletelor şi abonamentelor de intrare în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA.

Evenimentul va include şi un seminar de specialitate, care se va desfăşura între orele 10,00 şi 14,00, în cele două zile de târg, în sala de conferinţe a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu.

Târgul are drept scop promovarea produselor tradiţionale alimentare autentice din judeţele Transilvaniei. La această primă ediţie şi-au anunţat participarea producători din judeţele Sibiu, Braşov, Hunedoara, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Harghita, Covasna şi Mureş. Vizitatorii vor putea găsi, pe standurile expoziţiei cu vânzare, bucate tradiţionale atent selecţionate, precum brânza de năsal şi telemeaua stată-n zăr (Cluj), telemeaua, laptele gros şi sloiul de oaie din Mărginime (Sibiu), ţuica de Zalău şi pălinca de Sălaj, virşli de Brad (Hunedoara), brânza de burduf de Loman (Alba), brânza de Bran în coajă de brad (Braşov), kurtos kalacs (Harghita), Mezescolacs (Covasna) şi altele. Standurilor cu produse li se vor adăuga ateliere culinare care vor permite familiarizarea cu modul de preparare a unor delicatese tradiţionale ce vor fi puse, bineînţeles, la dispoziţia cumpărătorilor. Dintre reţetele preparate pe loc nu vor lipsi balmoşul de Jina sau cocoloşul ciobănesc, produse specifice Mărginimii Sibiului. În cadrul seminarului vor fi abordate strategii de înregistrare şi de valorificare a produselor tradiţionale, precum şi legislaţia în domeniul denumirilor de origine protejată. Toate acestea se vor dsfasura sub directa coordonare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Vor fi invitaţi reprezentanţi ai direcţiilor pentru agricultură judeţene, ai consiliilor judeţene şi, bineînţeles, producători din diverse zone ale ţării.

Sprijin pentru târgul de produse tradiţionale şi ecologice

Târgul de bucate tradiţionale „Branduri transilvănene” vine în completarea Târgului de produse tradiţionale şi ecologice, organizat tot în muzeul din Dumbrava Sibiului, eveniment care a devenit deja un punct de reper pentru persoanele care vor să achiziţioneze bucate autentice direct de la producători. Pentru următoarele ediţii vor fi incluse produse din toate zonele ţării, tematica extinzându-se, aşadar, la „Branduri româneşti”.  Intenţia organizatorilor este de a oferi publicului cel puţin două ediţii ale Târgului de bucate tradiţionale „Branduri româneşti” în fiecare an, primăvara şi toamna, frecvenţa acestora putând creşte, în funcţie de interesul manifestat de participanţi. În ceea ce priveşte Târgul de produse tradiţionale şi ecologice, acesta va fi organizat bilunar în perioada estivală, respectiv lunar, în perioada sezonului rece.

Standurile cu bucate tradiţionale, precum şi atelierele culinare au intrat astfel, definitiv, în programul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, care va dezvolta, împreună cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu şi cu Consiliul Judeţean Sibiu, în perioada următoare, zona dedicată acestor evenimente, amenajând standuri permanente, cuptoare, spaţii de depozitare şi toate celelalte elemente necesare desfăşurării unui astfel de program la standarde calitative de cel mai înalt nivel.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică