Specialiştii de la NASA vin la evenimentul astronomic mondial de la Sibiu

Specialiştii de la NASA vin la evenimentul astronomic mondial de la SibiuSocietatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), va organiza la Sibiu in perioada 15-18 septembrie 2011 editia a 30-a a Conferintei Internationale de Meteori – IMC 2011, eveniment anual al Organizatiei Internationale de Meteori (IMO).

La acest congres international important pentru comunitatea stiintifica, in care se fac si comunicari cu impact pentru publicul larg, participa astronomi amatori si profesionisti din toata lumea, agentii spatiale si centre de cercetare, observatoare astronomice si universitati. Se vor organiza si actiuni destinate publicului.

International Meteor Conference (IMC) este evenimentul mondial al anului in domeniul astronomiei de meteori. Acesta se organizeaza in fiecare an in alta tara, conform hotararii Consiliului de Conducere al IMO care analizeaza candidaturile depuse.

Prima conferinta a fost organizata in anul 1979 in Germania (conferinta nu s-a tinut in anii 1981, 1984 si 1987), iar ultima in anul 2010 in Irlanda de Nord. Un istoric al conferintelor IMO se gaseste pe site-ul IMO la adresa http://imo.net/imo/imc/history. Romania a castigat candidatura pentru editia aniversara IMC 2011 printr-o competitie internationala, organizator fiind desemnata Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), care a depus si sustinut candidatura Romaniei. La IMC 2011 participa reprezentanti de la NASA, Agentia Spatiala Europeana (ESA), IMO, Uniunea Astronomica Internationala, Organizatia Mondiala Astronomi Fara Frontiere, Observatorul European de Sud, German Aerospace Center, Observatorul Astronomic National al Japoniei, Institutul de Mecanica Cereasca si Calcul de Efemeride Paris, Academia de Stiinta si Tehnologie din Nepal s.a. Printre participantii de marca se numara: William Cooke – NASA Meteoroid Environments Office, Rhiannon Blaauw – NASA Marshall Space Flight Center, Linda Parker – NASA Enterprise Directory, Detlef Koschny – cercetator la Agentia Spatiala Europeana, Paul Roggemans – fondator IMO si IMC, David Asher si Jeremie Vaubaillon – cei mai mari predictori din lume a activitatii curentilor de meteori. Lucrarile conferintei se desfasoara pe sesiuni cu tematica axata pe analiza rezultatelor observationale asupra curentilor de meteori, dinamica fluxului curentilor de meteoroizi in spatiu, predictii privind aparitia „ploilor” de „stele cazatoare”, influenta curentilor de meteoroizi asupra zborurilor spatiale, asteroizi si comete ca surse generatoare de meteori, cratere de impact pe Terra, software si reducere de date. Vor fi sustinute si o sesiune de postere si una de prezentari video.

Ultima oră