Consiliul Europei finanţează o cercetare sociologică, în opt oraşe importante din România, printre care Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Timişoara ori Iaşi, pentru a afla care sunt aşteptările locuitorilor lor legate de conceptul de viaţă bună.
Cercetarea sociologică va folosi metoda spirală, care presupune o acurateţe mult mai mare a rezultatelor decât metodele utilizate în sociologia clasică, spune sociologul Ana Luduşan din Cluj. Este vorba de formarea a zeci de focus-grupuri în fiecare oraş. Membrii acestora vor fi chestionaţi, apoi vor verifica şi corecta clasificarea informaţiilor realizate de sociologi. Iar la final, un grup format din reprezentanţi ai tuturor acestor grupuri, va verifica şi corecta rezultatele finale. În acest mod, va fi conturat un tablou exact al aşteptărilor cetăţenilor. Iar organizaţiile neguvernamentale implicate în acest proiect vor monitoriza, anul viitor, modul în care partidele politice ţin seama de aşteptările oamenilor atunci când îşi formulează programele.
De asemenea, societatea civilă va monitoriza şi modul în care partidele îşi vor respecta promisiunile, spune sociologul Ana Luduşan, care este şi preşedintele Ligii Apărării Drepturilor Omului Cluj. „Această cercetare este un instrument deosebit de util. Practic, vom vedea care sunt aşteptările reale ale oamenilor, dar şi modul în care politicienii ţin seama de ele atunci când îşi elaborează programele lor”, a spus Ana Luduşan.
În ce ţări vor mai avea loc cercetări asemănătoare
La rândul său, analistul politic Octavian Sergentu spune că această iniţiativă este un bun exerciţiu democratic. Cercetarea sociologică va trebui să surprindă şi transformările de mentalitate generate de criza economică globală. Consiliul Europei finanţează astfel de cercetări în Italia, Franţa şi România. Sursa: România Liberă