Atelier pe tema mobilităţii colecţiilor de la CNM Astra

Atelier pe tema mobilităţii colecţiilor de la CNM AstraDirecția Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor – CePCoR din cadrul noului Centru ASTRA pentru Patrimoniu al Complexului Naţional Muzeal ASTRA organizează,  în data de 2 septembrie 2011, începând cu orele 9,00, un atelier pe tema mobilităţii colecţiilor.

Evenimentul de formare, ce va avea loc la sediul CePCoR, Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, se adresează cu precădere specialiştilor în domeniul patrimoniului cultural mobil din judeţul Sibiu.

Obiectivul principal al acestui atelier îl constituie diseminarea celor mai noi tendinţe în domeniul circulaţiei bunurilor culturale, aşa cum sunt promovate la nivelul Uniunii Europene, prin intermediul grupurilor de lucru şi al proiectelor specifice.

Astfel, atelierul va constitui un prilej de prezentare a temelor vehiculate în cadrul iniţiativei Mobilitatea Colecţiilor, iniţiativă europeană ce are ca scop punerea în valoare a patrimoniului cultural muzeal din toate statele membre ale U.E. prin facilitarea circulaţiei acestuia, prin stimularea  schimburilor culturale în cadrul expoziţiilor şi prin promovarea şi diseminarea bunelor practici în domeniul organizării expoziţiilor şi al schimburilor culturale, al managementului colecţiilor, al standardelor şi procedurilor specifice.

Lansată în cursul preşedinţiei olandeze a U.E., susținută  în continuare activ de următoarele președinții, mobilitatea colecţiilor a fost asumată ca prioritate în Agenda de lucru  pentru cultură a U.E. Începând cu anul 2007 mobilitatea colecțiilor a fost abordată într-o manieră coerentă, sub egida Comisiei Europene, în cadrul Grupului de lucru Mobilitatea Colecțiilor instituit în conformitate cu Planul de lucru în domeniul culturii 2008 – 2010 şi a Grupului de lucru referitor la mobilitatea colecţiilor: Examinarea căilor și a mijloacelor de simplificare a procesului de împrumut, instituit în conformitate cu Planul de lucru în domeniul culturii 2011 – 2014, grupuri ce funcționează conform metodei deschise de coordonare.

Pentru a sprijini diseminarea metodologiilor şi bunelor practici stabilite şi identificate de aceste grupuri de lucru, mai multe instituţii şi autorităţi din ţări membre ale U.E au demarat şi implementat Proiectul Collections Mobility 2.0., proiect finanţat prin programul Cultura 2007 – 2010.  În cadrul acestui proiect au fost pregătiţi formatori din majoritatea statelor membre ale U.E., cu scopul de a facilita transmiterea informaţiilor către toţi specialiştii implicaţi în circulaţia bunurilor culturale mobile, la nivel european.

Atelierul organizat la Sibiu va fi susţinut de un formator român, pregătit în cadrul acestui proiect.

Ultima oră