Festivalul Medieval “Cetăţi Transilvane” Sibiu serbează din 26 până în 28 august 2011, ediţia cu numărul unsprezece. Sub motto-ul “File de poveste”, după un concept nou şi cu invitaţi de seamă atât din ţară cât şi din străinătate evenimentul se va deschide vineri 26 august 2011, de la ora 21:00 cu tradiţionala paradă a festivalului.
“File de poveste”, motto-ul ediţiei
Inspirat de tema ediţiei a XI-a, “Cronici”, motto-ul ediţiei, “File de poveste”, invită publicul să descopere la Sibiu, timp de trei zile, povestea personajelor de Ev Mediu precum: breslaşii, cavalerul în Evul Mediu, familia în Evul Mediu şi bineînţeles momentele mai puţin fericite ale perioadei precum execuţiile în Evul Mediu. Actori profesionişti, în rol de statui vivante, vor interpreta în fiecare zi personajele mai sus amintite invitând totodată publicul să li se alăture în poveste.
Pentru prima dată, o singură locaţie de desfăşurare
Diferit faţă de ediţiile precedente ale evenimentului, festivalul se va desfăşura pentru prima dată într-o singură locaţie în aer liber: Piaţa Mare. Aici vor fi amplasate toate elementele de decor ale acestei ediţii: taverna medievală, la care publicul poate servi masa în cele trei zile de festival, staul de animale, tarabe anticate din lemn, cărucioare şi roabe din lemn, căruţe, căruţe cu coviltire, cuşti cu găini, cuşca nebunilor, eşafod şi două scene de spectacole. Tot în Piaţa Mare va avea loc, în cele trei zile de festival, iarmarocul medieval la care vor participa mici producători de fructe şi legume, artizani, breslaşi şi negustori din Sibiu sau din ţară.
Piaţa Mică, locul de întâlnire cu publicul pentru parada festivalului
În acest an parada festivalului va pleca din zona unuia dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Sibiu: Podul Minciunilor. Mai exact participanţii la paradă, artiştii şi tot publicul care va vrea să se alăture paradei, vor trece pe sub Podul Minciunilor urmând traseul: Turnul Sfatului (trecere pe sub turn) – Str. Gheorghe Lazăr – Str. Cetăţii – B-dul. Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare (scenă).
Corvus Corax, concert în premieră în România
Cu o carieră de peste 20 de ani pe scena muzicii medievale, cu 19 albume lansate, printre care şi albume live, Corvus Corax din Germania vor concerta în acest an pentru prima dată în România, pe scena Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane” Sibiu. Concertul trupei germane va avea loc în Piaţa Mare, duminică 28 august 2011, în închiderea evenimentului, de la ora 22:00, accesul la concert fiind liber la fel ca la toate celelalte evenimente din festival.
Două evenimente educative, în premieră în programul festivalului
Pe lângă locaţia outdoor, în cadrul festivalului vor fi organizate şi două evenimente în locaţii indoor. Este vorba despre locaţiile Turnul Sfatului, în care zece copii ai unei grădiniţe din Sibiu vor învăţa tainele picturii de la artista sibiancă Casandra Vidrighin, în cadrul unui eveniment intitulat generic “Atelierele de artă medievală” şi despre locaţia Sala cu Coloane de la Casa Altemberger Sibiu, unde Profesor Universitar Doctor Zeno K. Pinter va susţine în fiecare din cele trei zile de festival câte o conferinţă pe teme de medievistică. Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului (atât la cele în aer liber cât şi la cele indoor) este liberă.
Cavalerul Hartmann din Germania, prezent după opt ani la festival
Originar din Mediaş, dar stabilit de treizeci de ani în Germania, Emil Hartmann este Docent al Academiei de Teatru din Koln şi regizor de spectacole medievale şi turniruri cavalereşti. Anul acesta la Sibiu, împreună cu Garda de Bistriţa şi grupul de dansuri medievale Nosa va pune în scenă spectacolul “Şcoala tinerilor scutieri şi a galeşelor domniţe”, moment menit să ofere publicului informaţii despre perioada Evului Mediu într-o manieră artistică şi atractivă pentru public.
Cendana Trifan şi Bogdan Sărătean gazdele ediţiei din acest an
Ediţia din acest an a festivalului va fi prezentată de actorul sibian Bogdan Sărătean şi tânăra actriţă Cendana Trifan, ambii absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Primăria şi Consiliul Local Sibiu şi de Artex Services International Bucureşti – filiala Sibiu.