jumătatea de măsură și după-urechea

jumătatea de măsură și după-urecheaPeste 100 de tineri dintre cei care au obținut un teren din partea Primăriei au rămas, de anul trecut și până acum, fără el, din cauză că nu s-au apucat de construit în termenul prevăzut de autorizația de construcție. Joi, consilierii locali au în față o listă cu încă 11 nume de sibieni sub 35 de ani care se află în această situație. Proiectul de hotărâre prevede și pentru ei retragerea dreptului de folosință pentru terenurile anterior alocate.

Legal, corect, ca la carte. Legea se aplică în cel mai dur aspect al ei, adică ce-ai avut, ai pierdut.

Întrebarea care se pune este: de ce nu se aplică aceleași dure prevederi și atunci când vine vorba de haosul în construcții? De ce tinerii care nu s-au putut apuca de construit sunt sancționați cu maximum de pedeapsă prevăzut, respectiv confiscarea terenului, în timp ce constructorii care depășesc kilometric aprobările din autorizația de construcție nu pățesc nimic? Dar nimic, nimic!

În Sibiu s-au construit zeci, poate sute de blocuri pe autorizația cărora scria “casă de locuit”. Nenumărați constructori au considerat că P+2+M înseamnă de fapt bloc cu 5 etaje, unde P egal etajul întâi, următoarele două nivele sunt cele prevăzute, iar M egal mansardă plus mănsărduță retrasă, nici nu se observă de la stradă. Este de notorietate cazul firmei care a construit în cartierul Tilișca, pe o suprafață de 10.000mp, deși avea autorizație pentru 2.000mp.

În buricul centrului istoric, în case de patrimoniu, proprietarii au zugrăvit doar jumătate de fațadă, și aia în roz purpuriu, pentru că ei locuiesc doar la parter, nu în toată casa, iar cu vecinii de deasupra nu-și mai vorbesc de câțiva ani. În plus, ce-are rozul purpuriu? E o culoare chiar frumoasă!

Desigur, e foarte simplu pentru un funcționar să facă o plimbare până în Cartierul Tineretului, să noteze în carnețel numerele lotului unde nu se vede nicio mișcare și apoi să încropească un raport pentru consilierii locali. E mult mai complicat să iei fiecare autorizație la mână și să o verifici pe teren, în timp real, înainte ca proprietarii să se fi schimbat de trei ori, iar ultimii să n-aibă nicio vină.

Jumătatea de măsură și după-urechea, acestea sunt legile care guvernează domeniul sibian al construcțiilor.

Ultima oră

Comentariul meu