Codruţa Vulcu: ARTmania, primul festival din România care accesează fonduri UE

Codruţa Vulcu: ARTmania, primul festival din România care accesează fonduri UESibiul se pregăteşte să primească vineri şi sâmbătă, 10.000 de fani rock din toată Europa, care vor participa la cel mai complex festival muzical de la noi din ţară, ARTmania. Este singurul festival al ”maniacilor după artă” şi primul care se accesează fonduri UE, după cum a declarat, joi, într-un interviu acordat AGERPRES, Codruţa Vulcu, directoarea ARTmania.

AGERPRES: Cu ce se deosebeşte ARTmania de alte festivaluri rock din România?
Codruţa Vulcu: Acesta este un festival integral de autor. Noi încercăm să aducem artă cultă. La Târgu Mureş, la Peninsula spre exemplu, este doar un festival de câmp, ceea ce eu nu îmi doresc să fie la Sibiu. Eu am studiat artele vizuale, aşa că îmi doresc să oferim publicului altceva. Ideea ARTmania este ca să atragem prin muzica de mass entertainment un public tânăr şi în cadrul evenimentului să oferim accesul la o informaţie culturală la care altfel el nu ajunge. Acesta este un concept unic în România. Este cel mai complex festival din România. Diferenţa o face educaţia mea din spate. Practic de aici a plecat ARTmania, de a face un festival de artă. ARTmania este numele maniacilor după artă. Eu vreau să aducem muzică de calitate, eu trebuie să aduc cultura cultă în rândul masei, altfel unii din spectatori niciodată nu o să ajungă la un muzeu. Pentru mine, ca director general al festivalului, visul este de a creşte acest segment. Este o misiune grea, dar nu imposibilă.

AGERPRES: ARTmania mai are şi alt element de unicitate în rândul festivalurilor organizate în ţara noastră?
Codruţa Vulcu: Da. Ne pregătim după ediţia din acest an, a şasea, să accesăm fonduri europene. Ne-am interesat şi pentru dosar ne trebuiau cel puţin şase ediţii. Ediţia de anul viitor, a şaptea, vrem să o facem cu fonduri europene. Astfel vom putea aduce mai multă artă la Sibiu, pentru publicul român. Doar o expoziţie importantă din afară să o aduci la noi, te costă foarte mult transportul şi asigurarea pieselor.

AGERPRES: Cum s-a născut ARTmania?
Codruţa Vulcu: Eu sunt sibiancă şi încă din clasa a 9-a mi-am dorit să fac ceva special. Am 30 de ani şi fac ARTmania de şase ani de zile. Eu am dat la Liceul de Artă din Sibiu, deşi tatăl meu, inginer fiind, nu a fost de acord. Şi mi-a zis că, dacă intru la liceu, este de acord să îmi plătească o excursie cu clasa la Viena. Am intrat la liceu şi în 1995, în clasa a 9-a am fost pentru prima dată la Viena. Atunci la Viena am văzut o expoziţie integrală Monet şi nu putea pleca autobuzul până nu am văzut şi Van Gogh. Colegii mei doreau să meargă la Mc Donald s, eu mi-am dorit să cunosc şi altfel Viena. Ideea e că, după această experienţă, m-am întors la Sibiu cu gândul să fac ceva, aşa mi-a venit ideea să fac ceva pentru tineri. Am realizat din discuţia cu colegii mei, ce diferenţă există când ai acces la informaţie. Atunci cumva mi-am zis, când o să cresc mare, o să fac ceva special, poate un festival. Şi aşa în urmă cu 16 ani s-a născut acest vis.

AGERPRES: Sunteţi director de festival rock şi anul acesta oferiţi şi concerte de muzică clasică publicului şi expoziţii de fotografie. Ştiu că aţi urmat Specializarea Foto – Video la Facultatea de Arte din Bucureşti. Nu le faceţi şi fotografii artiştilor pe care îi invitaţi la festival?
Codruţa Vulcu: Ba da. Îmi place muzica, nu doar rockul. Mi-aş dori să ajung profesor la Facultatea de Arte din Bucureşti. Dacă aş fi profesor, i-aş pune pe studenţi să asculte multă muzică şi să citească. Dar ca director de festival rock şi artist fotograf cu expoziţii în ţară şi străinătate, mi-am propus ca din 2012, la ARTmania să aduc o expoziţie de a mea, un proiect numit Vertical şi vorbeşte despre valorile vieţii celor din imagini. Este vorba despre fotografii alb-negru cu personalităţi româneşti, spre exemplu Olga Tudorache sau Arsenie Papacioc, oameni deosebiţi cu care am făcut interviuri în timp ce i-am fotografiat. Partea a doua a proiectului, este o expoziţie cu artişti cu care am lucrat şi care m-au impresionat. E vorba de Serj Tankian de la Sisters of the Down, care este unul din cei mai interesanţi oameni pe care i-am întâlnit. Mai este vorba de Jon Lord de la Deep Purple, care este cu adevărat un lord, Ian Anderson de la Nightwish, care este o personalitate, practic cei care au însemnat ceva pentru mine. Interviurile sunt făcute la ei, acasă, fie la Londra, fie în alte părţi. În acest an doresc să fac interviu şi fotografii cu Tarja, după festival, pentru că este o personalitate profundă. Toate interviurile sunt atipice şi sunt făcute după fiecare ediţie ARTmania. Îmi place în timpul interviului să îi las să vorbească. E mai degrabă un dialog filmat.

sursa – AGERPRES

Ultima oră