expoziţie temporară “arta mobilierului pictat. unelte şi culoare"

expoziţie temporară “arta mobilierului pictat. unelte şi culoare"Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA are plăcerea şi onoarea să vă invite miercuri, 3 august 2011, ora 17.00 la vernisajul expoziţiei „Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare”, eveniment ce va avea loc la Casa Artelor din Piaţa Mică, nr. 21, Sibiu.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 15 octombrie 2011, de marţi până duminică, între orele 10-18, Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21.

Expoziţia „Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare” este o continuare a expoziţiei „Mobilier pictat transilvănean” prezentată în anul Capitalei Culturale Europeane 2007, organizată de Muzeul „Emil Sigerus” în colaborare cu Muzeul Orăşenesc Kornwestheim şi Muzeul Transilvănean din Gundelsheim,  Germania.

Concepută ca o incursiune în lumea lemnului, ca o reflecţie asupra vechilor activităţi desfăşurate în contextul celor trei meserii tradiţionale legate de prelucrarea lemnului: dulgherie, tâmplărie şi pictură, expoziţia rescrie în zilele noastre o  pagină  din istoria meşteşugului şi arată cum, folosind unelte simple, îndemânare, materiale naturale şi creativitate, s-au realizat obiecte din lemn, durabile şi de mare calitate artistică. Meseria de dulgher este una din cele mai vechi meserii în prelucrarea lemnului, din care s-au dezvoltat altele, printre care se numără şi cea de tâmplar. În atelierele de tâmplărie se confecţionau diferite componente ale construcţiilor şi ale anexelor gospodăreşti, dar şi mobilierul casei.

Maiştrii tâmplari erau specializaţi în prelucrarea lemnului, decorare prin încrustare şi pictură, lucrând atât în cadrul gospodăriei, în biserici şi în clădiri publice. Pictorul adăuga culoarea pentru a da un plus de valoare artistică şi pentru a încânta privirea.

Prin noul concept expoziţional, de îmbinare a celor două tipuri de colecţii, muzeale şi particulare, dorim să prezentăm publicului vizitator atât piesele păstrate în depozitele muzeale, cât şi obiectele de mobilier depistate de-a lungul cercetărilor în teren, mobilier ce îşi păstrează aceeaşi frumuseţe şi acelaşi fast ca în trecut.

Expoziţia este deosebită prin modul de prezentare a mobilierului, nu doar ca obiect de uz gospodăresc ci şi ca obiect de artă, de înfrumuseţare a interiorului tradiţional. Sunt prezentate piese de mobilier pictat din patrimoniul Muzeului ASTRA şi piese împrumutate de la Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie “Valea Hârtibaciului” Agnita precum şi din colecţii private.

Cele mai vechi piese prezentate datează din secolul al XVII-lea, majoritatea reprezentând piese provenind din secolul al XIX-lea.

Atracţia expoziţiei o reprezintă reconstituirea unui atelier de tâmplărie de la începutul secolului al XX-lea cu recuzita specifică: bancul de tâmplărie, uneltele tradiţionale pentru prelucrarea lemnului cum ar fi rindeaua, ferăstrăul sau sfredelul.

La deschiderea expoziţiei vor fi prezentate demonstraţii de prelucrare a lemnului susţinute de calfele din cadrul Asociaţiei Casa Calfelor Sibiu precum şi demonstraţii de pictură.

Ultima oră

Comentariul meu