San Sebastian şi Wroclaw împart titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2016

San Sebastian şi Wroclaw împart titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2016Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii din care face parte şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu, a decis ca titlul de capitală culturală europeană a culturii să fie acordat în 2016 oraşelor Donostia – San Sebastian şi Wroclaw.

Donostia – San Sebastian este un oraş din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Cu o populaţie de 190.000 de locuitori, Donostia – San Sebastian este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe europene. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi 7 teatre. Aplicaţia oraşului pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de waves of energy / valuri de energie prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza.
Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a purtat acest titlu în 2000. Cu o populaţie de 636.350 de locuitori, Wroclaw este situat în partea de sud – vest a ţării şi se distinge ca oraşul cu cea mai mare creştere economică din Polonia. Pe lângă asta, oraşul va fi gazda câtorva dintre cele mai importante meciuri disputate în cadrul Euro 2012 UEFA. Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală bună cu 13 teatre, 6 muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului spaces for beauty / zone pentru frumuseţe. Din selecţia finală a oraşelor poloneze au mai făcut parte oraşele Gdańsk, Katowice, Lublin şi Varşovia.
‘Sper ca ambele oraşe să folosească această oportunitate unică pentru a aduce beneficii culturale, economice şi sociale pe termen lung regiunii reprezentate. Am vazut nişte aplicaţii foarte bune, dar e important de menţionat că încă mai sunt multe de făcut pentru realizarea proiectelor, iar asta presupune susţinere din partea autorităţilor locale. Am fost impresionat să descopăr, de asemenea, o mişcare a artiştilor polonezi prin care au reuşit să îşi convingă guvernul la un angajament pe termen lung prin care acordă culturii cel puţin 1% din bugetul de stat. Cred că acesta ar fi un exemplu bun şi pentru noi.’ a declarat Constantin Chiriac.
Pactul pentru Cultură a fost iniţiat de o mişcare numită Cetăţeni ai Culturii prin care artişti, operatori culturali, oameni de afaceri şi organizaţii neguvernamentale propun o serie de schimbări legislative şi de sistem prin care să se asigure culturii 1% din bugetul de stat al Poloniei. Pactul pentru Cultură a fost semnat pe data de 14 mai a.c. de către Prim – Ministrul Poloniei, Donald Tusk, la Muzeul Naţional din Varşovia şi va face subiectul agendei Congresului European al Culturii, ce se va reuni în luna septembrie în Polonia.
Uniunea Europeană acordă titlul de capitale culturale din 1985 oraşelor din ţările membre, pentru ‘a promova o mai bună cunoaştere reciprocă între cetăţenii europeni’. La rândul lor, oraşele alese profită de desemnare pentru a dezvolta proiecte strategice de dezvoltare culturală, coeziune socială şi conştientizare în spiritul european, pe baza contribuţiei financiare a UE.

Ultima oră