Lucia Răşinar a luat 10 pe linie la examenul de Bacalaureat 2011, ca şi în ultimul an de liceu. „Dacă ai învăţat la modul serios, nu puteai să ai probleme la examen”, crede tânăra. Acum se pregateşte intens să susţină examenul la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu pentru a deveni ofiţer al armatei române.
Printre puţinii elevi români care au luat zece la toate probele examenului de bacalaureat se numără şi Lucia Răşinar, o tânără de 19 ani, din Cluj Napoca. A obţinut nota zece pe linie la un liceu de elită din Cluj Napoca, la o clasă cu profil real şi acum se pregateşte intens să susţină examenul la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu pentru a deveni ofiţer al armatei române.
Visul tinerei este să ajungă ofiţer psiholog. Până atunci, Laura Lucia Răşinar este singurul elev de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj Napoca care a luat examenul de Bacalaureat cu zece pe linie. Note similare au mai luat doar 65 de elevi din cei peste 200.000 care au susţinut Bacul în această sesiune.
Media generală în liceu: 9,92
Laura nu se consideră o tocilară, dar spune că pentru examenul de maturiate s-a pregătit intensiv în ultimele luni, dar şi pe tot parcursul anilor de liceu. De altfel, media generală pe cei patru ani de liceu este 9,92 în timp ce media din clasa a 12-a a fost de zece. „Mă bucur mult pentru nota de zece obţinută. Sunt emoţionată şi acum mă pregătesc intens pentru examenul de la Academia Forţelor Terestre care este peste câteva zile. Pentru Bacalaureat m–am pregătit mult, iar rezultatele s-au văzut. Am sărbătorit nota de la bacalaureat prin faptul că am făcut teste la psihologie pentru admiterea la Academia Forţelor Terestre”, spune fosta elevă a Liceului „Nicolae Bălcescu”.
Bacalaureat 2011: „La matematică, subiectele au fost medii ca dificultate”
Pentru Laura Lucia Răşinar teoria auzită în ultima vreme cum că subiectele date la examenul de Bacalaureat sunt de nivel de olimpiadă, nu poate sta în picioare.
„Am auzit şi la televizor că un profesor de matematică de la un liceu din Timişoara unde niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat, se plângea de faptul că subiectele au fost foarte grele, de genul celor care se dau la olimpiade. Mie nu mi s-a părut greu. La matematică, materia mea preferată, eu spun că au fost subiecte de dificultate medie. Au fost subiecte obişnuite care nu puteau să pună probleme grele. Unele puteau să se te inducă în eroare, dar dacă ai fost atent la şcoală şi ai învăţat la modul serios, nu puteai să ai probleme”, crede Lucia Laura Răşinar.
Muncă, ambiţie, perseverenţă
Pentru o notă de zece la Bacalaureat, reţeta aplicată de Laura este una foarte simplă: multă muncă, ambiţie şi perseverenţă. „Este foarte important să îţi placă să înveţi. Dacă trebuie să înveţi, atunci trebuie să înveţi. Mai e important şi spijinul familiei. Pentru română şi chimie au fost zile când am învăţat şi zece ore pe zi. Mai e o chestiune importantă: să fii atent la ore, iar dacă ai un test de susţinut, atunci să înveţi pentru el”, mai adaugă Laura Lucia Răşinar.
„Nu ţi se ia ce ai învăţat fiindcă te supraveghează atent”
Eleva de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj Napoca mai spune că nu a deranjat-o nici faptul că a fost supravegheată mai intens de profesorii supraveghetori sau de faptul că la intrarea în sala de examen a trebuit să intre doar cu câteva coli de hârtie şi un pix.
„Contează ce ai în cap. Nu îţi poate lua nimeni ce ai învăţat doar pentru că te supraveghează mai atent. Dacă ai învăţat, ai învăţat. Mie personal, controlul mi-a inspirat organizare, mi-a arătat că există persoane cărora le pasă. Examenul de Bacalaureat este un examen al maturităţii, bine a zis cine a zis asta, şi eu cred că este vorba şi despre un test psihologic al trecerii de la o etapă din viaţă la altă etapă. Cei mai mulţi care au picat au recunoscut că nu au învăţat, dar sunt şi tineri care nu recunosc acest lucru şi atunci dau vina pe alţii”, concluzionează tânăra din Cluj.
REZULTATE DE TOP LA BACALAUREAT 2011
65 de elevi cu 10 pe linie în ţară. Cei mai mulţi, în Craiova, Iaşi, Cluj, Târgovişte
La Liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj, unde a învăţat Laura Lucia Răşinar, au susţinut examenul de Bacalaureat 113 de elevi, din care doar doi au fost respinşi. Directoarea liceului, Marinela Zamfir, spune că la examenul de Bacalaureat din anul 2010 a existat o promovabilitate de 100 la sută. „Cei doi care au picat nu au fost elevi foarte buni la învăţătură. În rest, toţi copiii au trecut cu bine. Am avut 51 de elevi care au luat peste nouă la examenul de Bacalaureat”, susţine directoarea Zamfir.
În toată ţara, 65 de elevi au terminat examenul de Bacalaureat cu 10 pe linie în ciuda lipsei reformei sau gradului de dificultate al subiectelor. Cei mai mulţi elevi cu note de 10 sunt din Iaşi (8), Craiova (8), Cluj (5), Târgovişte (4), pe când în Bucureşti sunt doar doi candidaţi cu note de 10, o elevă de la Liceul „Jean Monnet”, Crăciun Elena Mihaela, şi un elev de la Liceul „Tudor Vianu”, Răzvan Stoica.
sursa: evz.ro
@Maria are dreptate! GRAMATICA Ada ILIESCU este unica in RO ! Nicio gramatica nu ofera atatea exemple si atatea explicatii la exemplele respective! Nicio gramatica nu repeta”criminalistica” faptelor de limba controversate, mai mult ca aceasta autoare.
Cartea are problene inexistente in alte gramatici cum ar fi:Adjectivul si Adverbul – elemente regente, in toate posturile; statutul lui „UNDE, CAND, CUM, si mai ales CAT”, negasit la altii.
Recomand cartea, in special profesorilor de LR, ca de la ei pleaca elevii si studentii cu neclarificari si ei sunt cei care ne invata LR pe copiii nostri, care vor da Capacitatea, Bac-ul si Admiterea!!!
Felicitari si mult Respect, Doamna autor Ada Iliescu!!!!
Felicitari, copii minunati !
Dumnezeu sa va deschida – pe mai departe – , calea catre INALT !
Domnisoara din orasul Cluj-Napoca, premianta care vrea sa dea la Academia Fortelor Terestre din Sibiu sau alt premiant, care are nevoie de o carte buna de Gramatica a limbii romane, actualizata dupa Noua Gramatica a Academiei(2008) si DOOM 2(2005), sa caute in librarii ori sa clickeze pe Google: „Gramatica practica a limbii romane actuale” – autor Ada Iliescu, lucrare in 3 editii( 2005, 2007, 2008), aparuta la Editura CORINT, Bucuresti! Rasfoiti-o si o sa va convingeti ca abunda in modele de limba clare ( si explicate cu profesionalism) – posibile GRILE la admitere. Mult succes !