IPJ Sibiu vrea să restructureze poliţia rurală în şase secţii în loc de 51 câte sunt acum
În coordonarea Poliţiei oraşului Agnita vor intra un număr de 10 posturi de poliţie comunale

IPJ Sibiu vrea să restructureze poliţia rurală în şase secţii în loc de 51 câte sunt acum
În coordonarea Poliţiei oraşului Agnita vor intra un număr de 10 posturi de poliţie comunale

Inspectroratul de poliţie al judeţului Sibiu a propus ca, în noul Stat de Organizare al inspectoratului să se înfiinţeze 6 secţii de poliţie în mediul rural, fiind menţinute 2 secţii de poliţie independente Răşinari şi Râu Sadului şi Postul de Poliţie al Staţiunii Păltiniş.

La iniţiativa Inspectoratului General al Poliţiei Române privind reorganizarea poliţiei din mediul rural şi înfiinţarea de secţii de poliţie în mediul rural, conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu a analizat situaţia operativă şi socio-profesională existentă la nivelul judeţului Sibiu şi a propus ca, în noul Stat de Organizare al inspectoratului să se înfiinţeze 6 secţii de poliţie în mediul rural, fiind menţinute 2 secţii de poliţie independente Răşinari şi Râu Sadului şi Postul de Poliţie al Staţiunii Păltiniş.

Aceste secţii de poliţie vor fi constituite prin comasarea unui număr de 51 de posturi de poliţie comunale, în actualele sedii ale poliţiilor comunale urmând să-şi desfăşoare activitatea doar un singur poliţist, de regulă, fostul şef de post, care nu va mai beneficia de indemnizaţie de comandă.

Secţiile de poliţie din mediul rural se subordonează şefului poliţiei municipale sau orăşeneşti în care îşi are sediul parchetul în arondarea căruia se află subunitatea. Printre criteriile care au stat la baza stabilirii acestor secţii a stat şi actuala arondare la parchete privind activitatea de cercetare penală.

Stabilirea numărului de secţii de poliţie rurală la nivelul inspectoratului a fost realizat pe baza următoarelor criterii:

  • aşezarea geografică şi topografia comunelor;
  • căile de comunicaţie şi distanţa între comune;
  • suprafaţa administrativă a comunelor;
  • numărul populaţiei;
  • starea infracţională şi contravenţională.

Înfiinţarea secţiilor de poliţie în mediul rural prezintă următoarele avantaje:

  • Alocarea dinamică de resurse în funcţie de evoluţia situaţiei operative şi pe bază de priorităţi (ex. efectuarea de intervenţii cu forţe mărite);
  • Îmbunătăţirea managementului şi a capacităţii de luare a deciziilor în plan local;
  • Asigurarea adaptabilităţii organizaţionale în funcţie de evoluţia riscului criminogen şi a situaţiei operative;
  • Coordonarea eficientă a activităţilor de menţinere a ordinii publice într-o anumită zonă;
  • Specializarea poliţiştilor şi, astfel, creşterea calitativă a activităţii profesionale;
  • Delimitarea clară faţă de poliţia locală şi încurajarea înfiinţării de structuri de poliţie locală la nivel comunal;
  • Celeritate în soluţionarea dosarelor penale şi gestionarea unitară a acestora;
  • Creşterea oportunităţilor de carieră pentru poliţişti.

Riscurile preconizate sunt:

  • Scăderea gradului de cunoaştere a populaţiei;
  • Creşterea timpului de intervenţie la evenimente.

Teritorial, structura secţiilor este următoarea:

Secţia 1 de poliţie rurală Sibiu, aflată în coordonarea Poliţiei Municipiului Sibiu, a fost constituită prin comasarea Poliţiei comunale Selimbar şi a unui număr de 10 posturi de poliţie comunale, respectiv: Poplaca, Cristian, Rosia, Vurpar, Sura Mare, Sura Mica, Slimnic, Loamnes, Sadu şi Pauca.

În componenţa Secţiei 1 rurale Sibiu vor rămâne 2 posturi de poliţie comunale independente: Răşinari şi Rîul Sadului şi Postul de Poliţie al Staţiunii Păltiniş.

Secţia 2 de poliţie rurală Mediaş, aflată în coordonarea Poliţiei Municipiului Mediaş, a fost constituită prin comasarea unui număr de 10 posturi de poliţie comunale: Blajel, Brateiu, Dirlos, Mosna, Alma, Atel, Laslea, Hoghilag, Biertan şi Bazna.

Secţia 3 de poliţie rurală Copşa Mică, aflată în coordonarea Poliţiei oraşului Copşa Mică, a fost constituită prin comasarea unui număr de 6 posturi de poliţie comunale: Seica Mare, Seica Mica, Micasasa, Tirnava, Axente Sever şi Valea Viilor.

Secţia 4 de poliţie rurală Agnita, aflată în coordonarea Poliţiei oraşului Agnita, a fost constituită prin comasarea unui număr de 10 posturi de poliţie comunale: Altina, Marpod, Mihaileni, Nocrich, Bradeni, Chirpar, Iacobeni, Birghis, Merghindeal şi Bruiu.

Secţia 5 de poliţie rurală Avrig, aflată în coordonarea Poliţiei Oraşului Avrig, a fost constituită prin comasarea unui număr de 7 posturi de poliţie comunale: Porumbacu, Cirta, Cirtisoara, Arpasu de Jos, Racovita, Turnu Rosu şi Boita.

Secţia 6 de poliţie rurală Sălişte, aflată în coordonarea Poliţiei Oraşului Sălişte, a fost constituită prin comasarea unui număr de 7 posturi de poliţie comunale: Gura Rîului, Orlat, Poiana Sb, Jina, Tilisca, Apoldu de Jos şi Ludos.

În concluzie, fiecare secţie va avea un ofiţer  – şef de secţie şi un număr diferit de poliţişti (cei care au îndeplinit funcţia de ajutor şef de post), urmând să execute, în principal, atribuţii pe linie de combatere a micii criminalităţi, siguranţă publică, patrulare şi intervenţie la evenimentele sesizate de cetăţeni, în mod direct sau prin 112.

 

Ultima oră