Au început lucrările de restaurare și punere în circuitul turistic la nouă din cele 18 biserici-cetăți din Transilvania, lucrări finanțate în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Tezaure Fortificate Redescoperite – Dezvoltare durabilă a Regiunii Centru prin punerea în valoare a potențialului turistic al rețelei de biserici fortificate săsești din Transilvania”.
Proiectul este unul regional și se desfășoară în județele Sibiu, Alba, Mureș și Brașov și are prevăzută suma de investiție de 22.062.696,52 de lei, din care 16.593.282,31 de lei reprezintă fonduri nerambursabile accesate prin Programul Operaţional Regional, domeniul major de intervenție 5.1 – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe. Reprezentanții Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România – beneficiarii finanțării nerambursabile – au predat amplasamentele, în cursul săptămânii trecute, firmelor de construcții desemnate prin licitație publică să reabiliteze cele nouă biserici fortificate.
Cele nouă biserici fortificate care au intrat în reabilitare sunt situate în județele Sibiu, Mureș și Brașov:
Biserica Evanghelică Fortificată Archita, comuna Vânători, județul Mureș;
Biserica Evanghelică Fortificată Apold, comuna Apold, județul Sibiu;
Biserica Evanghelică Cloașterf, comuna Saschiz, județul Mureș;
Biserica Fortificată Bunești, comuna Bunești, județul Brașov
Biserica Evanghelică Fortificată Mesendorf, comuna Bunești, județul Brașov
Biserica Evanghelică Fortificată Criț, comuna Bunești, județul Brașov;
Biserica Evanghelică Fortificată Dealu Frumos, Comuna Merghindeal, județul Sibiu;
Biserica Evanghelică Fortificată Netuș, comuna Iacobeni, județul Sibiu;
Biserica Evanghelică Fortificată Stejăriș, Comuna Iacobeni, județul Sibiu.
Lucrări de milioane de lei
Lucrările de restaurare, reparații generale și renovare la bisericile fortificate din Dealu Frumos, Netuș și Stejăriș vor fi executate de către asocierea S.C. Sinecon S.R.L. și S.C. Taco Impex S.R.L., societăți sibiene. Valoarea contractului semnat între Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România și asocierea celor două companii este de 2.159.019,88 lei, fără TVA . Durata de execuție a lucrărilor la cele trei biserici încredințate spre reabilitare firmelor S.C. Sinecon S.R.L. și S.C. Taco Impex S.R.L. este de 17 luni, începând cu data de 25 mai 2011.
Pentru cele trei biserici fortificate situate în comuna Bunești, județul Brașov, lucrările de restaurare, reparaţii generale şi renovare sunt executate de către firma S.C. Instalatorul S.A. Alba. Valoarea contractului este de 2.689.487,07 lei, fără TVA, durata de finaliare a lucrărilor fiind tot de 17 luni, începând de la data de 24 mai 2011.
Tot o asociere, de data aceasta a firmelor S.C. Conpazo S.R.L., din Sighișoara, respectiv S.C. Macops S.R.L. din Odorheiu Secuiesc, va efectua lucrările de restaurare, reparaţii generale şi renovare a bisericilor fortificate din localitățile Archita, Apold și Saschiz. Valoarea contractului pentru aceste trei biserici fortificate este de 2.886.514 lei, fără TVA. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 17 luni, începând cu data de 24 mai 2011.
Bisericile fortificate din Transilvania reprezintă un ansamblu architectural unic, care datează din evul mediu și reprezintă un patrimoniu de deosebit interes la nivel național și internațional. Acest fapt este dovedit de clasificarea a 116 obiective din 160 ca monumente istorice de categoria A, șapte dintre acestea fiind înscrie în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Bisericile fortificate au fost create între secolele XIII și XVI ca loc de refugiu în calea atacatorilor. În decursul secolelor, aceste biserici au fost consolidate tot mai mult și au fost extinse până la forma pe care o întâlnim astăzi.
Biserici importante
Până la demararea lucrărilor, bisercile fortificate erau deschise publicului în regim de instituții de cult – în timpul serviciilor religioase și prin programări stabilite cu îngrijitorii celor 18 locații. În acest sistem de vizitare, cele 18 biserici fortificate înregistrau anual 11.500 de vizitatori.
Proiectul de reabilitare inițiat de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România și susținut financiar prin intermediul Programului Operațional Regional, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, are drept scop conservarea și punerea în valoare a potențialului ansamblurilor bisericilor fortificate unice din Transilvania, ca parte a tezaurului României și ca puncte de atracție turistică ale Regiunii Centru. De asemenea, în urma reabilitării celor 18 ansambluri de biserici fortificate este urmărită și exploatarea potențialului turistic care poate duce la dezvoltarea economică a satelor care găzduiesc cele 18 obiective.