care sunt salariile, pib-ul şi productivitatea din regiunea centru din noua hartă economică a româniei

care sunt salariile, pib-ul şi productivitatea din regiunea centru din noua hartă economică a românieiDin harta economică şi a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci şi dintre judeţele aflate în aceeaşi regiune de dezvoltare, scrie „Gândul”, care face o analiză a salariilor, PIB-ului şi productivităţii pe cele opt regiuni.

În regiunea de Centru diferenţele dintre judeţe sunt mai mici decât în alte regiuni, Braşov fiind totuşi lider detaşat. Alături de regiunea de Vest, regiunea de Centru este singura care are trei judeţe în care sunt înregistraţi mai mult de 100.000 de salariaţi.

Regiunea Centru poate fi considerată una dintre cele mai echilibrate regiuni din România, cu excepţia disparităţilor salariale. Posibila capitală, Braşov, este totuşi lider regional atât la ceea ce înseamnă productivitatea măsurată în PIB/cap de locuitor, 7.364 euro în 2011, numărul de salariaţi-144.100, dar şi în ceea ce priveşte salariile: 1.398 de lei pe lună, net.

Cel mai mic şomaj este înregistrat însă în Sibiu, doar 5,4%, faţă de 7,7% media regională. Un alt semn de relativ echilibru economic între judeţele componente este şi faptul că, alături de regiunea de Vest, cea de Centru este singura cu trei judeţe care au peste 100.000 de salariaţi. În cazul salariilor, disparităţile sunt mai pregnante. Diferenţa dintre cel mai mare, de 1.398 de lei net, din Braşov, şi cel mai mic, de 1.097 de lei, din Covasna, este de 301 lei, respectiv de 27%.

O economie regională dominată de industria gazelor naturale şi de retail

Cele două companii de stat din industria gazelor naturale, Romgaz şi Transgaz din Sibiu, au avut în 2009 o cifră de afaceri totală de peste un miliard de euro, din care 758 de milioane îi aparţin Romgaz. În ceea ce priveşte forţa de muncă a celor două companii, acum doi ani ele erau responsabile pentru aproape 10% din numărul total al locurilor de muncă din judeţul Sibiu, respectiv peste 10.500 de angajaţi. Dacă se adaugă însă şi E.ON Gaz Distribuţie SA, din Maramureş, care a avut în acelaşi an o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro, rezultă că cele trei mari companii din industria gazelor naturale au avut afaceri totale de 1,6 miliarde de euro în 2009.

Regiunea Centru stă bine şi la capitolul retail, fie că este vorba despre Selgros Cash & Carry din Braşov (afaceri de peste 710 milioane de euro şi aproape 5.000 de angajaţi în 2009), fie despre Domo, din Covasna, care a obţinut o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de euro în perioada studiată. Sursa: gândul.info

Ultima oră

Comentariul meu