bilanţul inundaţilor din weekend la sibiu: 24 de locuinţe inundate şi două distruse complet

bilanţul inundaţilor din weekend la sibiu: 24 de locuinţe inundate şi două distruse completTotodată la Bâlea Lac s-a înregistrat un record istoric de precipitaţii, respectiv 234,7 l/mp. Din 1978, de când se fac măsurători aici, cea mai mare cădere de precipitaţii a fost, în 1988, de 194 l/mp. Avrigul nu are apă curentă din cauza inundaţiilor. Calamităţile au afectat localităţile Arpaşu de Jos, Cârţişoara, Cârţa, Porumbacu de Jos şi Avrigul.

Evaluarea pagubelor este în curs de realizare, în baza deciziilor emise de primarii localităţilor. Urmează centralizarea datelor de către comisia judeţeană numită prin ordine al prefectului.

Pagubele produse în urma precipitaţiilor abundente şi a inundaţiilor cauzate de acestea, în localităţile afectate situaţia se prezintă în felul următor:

Comuna Arpaşu de Jos:

Au fost avariate 20 de locuinţe, iar una a fost distrusă; au fost inundate 50 de gospodării, 50 ha teren arabil şi 30 ha de păşuni şi fâneţe. În ce priveşte reţelele de utilităţi, a fost afectat un stâlp al reţelei de alimentare cu energie electrică, 1 km de reţea de alimentare cu apă potabilă, 10 km de canalizare,  a fost afectat un baraj şi lucrările de apărare a malurilor pe lungimea de 5 km.

Comuna Cârţişoara:

Pe raza comunei Cârţişoara au fost afectate 3 poduri, 2 podeţe şi 3 traversări pietonale. Au fost inundate 20 de curţi, au fost avariate 2 locuinţe, una a fost distrusă , iar una se află în pericol de prăbuşire; au fost distruse două gospodării şi anexele acestora. Inundaţiile au afectat 12 ha teren arabil şi 74 ha păşuni şi fâneţe. Au fost afectate de asemenea 0,5 km reţele electrice, 2,0 km reţele de canalizare, 1,0 km drum judeţean şi  40,8 km drum comunal. Inundaţiile au cauzat distrugerea unui pod, 3 poduri şi un podeţ, acestea  fiind afectate de debitele mărite ale râului Cârţişoara. Au fost distruse 4 praguri de fund şi au fost colmatate drenurile de captare a apei pentru oraşul Agnita în proporţie de 80.

bilanţul inundaţilor din weekend la sibiu: 24 de locuinţe inundate şi două distruse completComuna Cârţa :

Pe raza comunei a fost distrusă conducta de alimentare cu apă potabilă a oraşului Agnita pe o lungime de 15 m, în aval de podul CFR peste râul Olt; urmare a acestei situaţii, oraşul Agnita nu este alimentat în prezent cu apă potabilă, locuitorii utilizând sursele alternative de alimentare cu apă( izvoare, fântâni, cişmele). Formaţiunile de lucru ale SGA Sibiu lucrează pentru remedierea defecţiunilor şi redarea conductei de alimentare cu apă în funcţiune.

Comuna Porumbacu de Jos:

A fost afectată datorită inundării, o amenajare piscicolă, au fost deteriorate trei praguri de fund, 250 ml de dig şi au fost inundata 100 ha teren arabil.

Oraşul Avrig:

Au fost avariate două locuinţe şi 20 de anexe gospodăreşti, au fost inundate 12 ha teren arabil, au fost afectaţi 3 stâlpi ai liniilor de joasă tensiune de alimentare cu energie electrică şi 2,5 km drum comunal.

Ultima oră

Comentariul meu