Weekend-ul a adus dezastrul pentru sute de romani, care si-au vazut casele amenintate de viitura. Cel mai afectat a fost judetul Sibiu, unde hidrologii au declarat cod rosu pe mai multe rauri, iar oamenii au fost evacuati in graba, cu jandarmii.
Dupa mai multe zile de ploi torentiale, apele s-au umflat, distrugand case si poduri.
In 24 de ore, cerul a varsat aproape 240 de litri pe metrul patrat. In zona Balea Lac s-a inregistrat cea mai mare cantitate din 1978 incoace, de cand se fac masuratori.
Un pod din localitatea Cartisoara a cedat, dupa ce raul s-a umflat si a ajuns la 3 metri. Oamenii au intrat in apa pana la gat si au incercat sa elibereze zona de bustenii adunati. N-au reusit.
La 5 kilometri mai sus, catre Balea Lac, tonetele in care vanzatorii ambulanti vindeau branzeturi si suveniruri au fost pur si simplu mutate din loc un metru si jumatate. Unul dintre vanzatori dormea intr-o rulota cand a venit puhoiul.
Pe zeci de metri viitura a imprastiat trunchiuri de copaci si pietroaie, care au venit cu o forta incredibila si au maturat totul in cale. Traseul catre Bâlea Lac si Bâlea Cascada a fost inchis. Autoritatile au facut bariere din pietris pentru ca turistii sa nu se aventureze. Multi, insa, n-au vrut sa se intoarca acasa fara sa vada privelistea.
Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii Sibiu, sambata dupa-amiaza, toate cele 262 de persoane care au fost evacuate in ultimele 24 de ore s-au intors la casele lor, dupa retragerea viiturilor
Peste 50 de locuinte si gospodarii au fost inundate, iar sapte poduri au fost distruse in urma ploilor torentiale cazute in judetul Vaslui la mijlocul acestei saptamani – se arata in raportul de evaluare al pagubelor intocmit de autoritatile judetene vasluiene.
Potrivit ISU Vaslui, cea mai afectata de inundatii a fost comuna Banca, unde apa a intrat in 15 locuinte din localitatile Gara Banca si 1 Decembrie. De asemenea, alte 20 de gospodarii din cele doua sate au fost inundate, doua poduri au fost distruse, iar 800 de metri din drumul judetean ce trece prin comuna au fost acoperiti cu mal, circulatia desfasurandu-se si in prezent cu dificultate.
Codul rosu de inundatii a fost ridicat aseara de pe raurile din judetul Sibiu, dar pericolul nu a trecut inca, la fel ca in Covasna, Harghita si Valcea.