gulaşul revine la zilele hungarikum în luna iunie. vezi programul!

gulaşul revine la zilele hungarikum în luna iunie. vezi programul!Centrul Cultural Maghiar din Sibiu organizează în 18 şi 19 iunie 2011 a doua ediţie a Zilelor HUNGARIKUM.

Cuvântul „hungarikum” defineşte specificul maghiar, acele simboluri care reprezintă maghiarii, nu doar cei din Ungaria ci de pretutindeni. Simbolurile specifice pot fi locale, regionale, naţionale sau internaţionale, funcţie de recunoaşterea de care se bucură de-a lungul timpului.

În 18 iunie, sâmbătă toate evenimentele se vor desfăşura în Muzeul în Aer Liber al Complexului Naţional Muzeal ASTRA. Încă de la orele dimineţii mai multe echipe de „bucătari” vor pregăti pentru toate gusturile gulyás (gulaş), o delicatesă specific maghiară pregătită în foarte multe feluri. Degustarea, concursul şi premierea vor începe la ora 15. Înainte de asta, de la ora 14 vă vom prezenta o regiune turistică deosebită din Ungaria, Mór precum şi vom degusta împreună vinul acestor locuri, numit EzerJó, în traducere „bun de o mie de ori”. Apoi o să reunim pe scena în aer liber cinci trupe de dansuri populare maghiare din Sf. Gheorghe, Mediaş, Târnăveni, Sighişoara şi din Sibiu, iar în încheierea acestei zile vom organiza un curs deschis de dans popular maghiar tuturor celor care doresc să înveţe csárdás (ceardaş), împreună cu Ildikó István şi prietenii ei.

A doua zi, duminică 19 iunie vom vernisa expoziţia artistului plastic Kovács Géza de la ora 18 la Galeria Habitus. Vom încheia şirul evenimentelor maghiare cu un concert atractiv în compania a doi interpreţi cu valoare recunoscută internaţional: Lantos Zoltán – un virtuoz al viorii şi Gerák Andrea – o voce cu un timbru deosebit. Concertul este programat la Sala Thalia de la ora 19.

Program zilele HUNGARIKUM – Sibiu, 18-19 iunie 2011

Sâmbătă – 18 iunie

Locaţie: Complexul Naţional Muzeal ASTRA – Muzeul în aer liber

Concurs Gulyás

10:00 – Pregătirea preparatelor

15:00 – Degustare, premiere

Prezentare turistică şi degustare de vinuri

14:00 – Regiunea Mór (HU) şi brandul „EzerJó”

Gală de dansuri populare maghiare

16:00 – Scena în aer liber

Curs deschis de dansuri populare maghiare

19:00 – Scena în aer liber

Duminică – 19 iunie

Vernisaj Expoziţie – artă plastică

Géza Kovács (Sfântu Gheorghe)

18:00 – Galeria Habitus

 

CONCERT – Andrea Gerák & Zoltán Lantos

19:00 – Sala mică THALIA

 

 

Ultima oră

Comentariul meu