<strong><span style="color: #990000;">Mall-ul</span> </strong>de pe Dobrun din spate de la Teatru, <strong><span style="color: #990000;">aprobat</span> </strong>de Primăria Sibiu

<strong><span style="color: #990000;">Mall-ul</span> </strong>de pe Dobrun din spate de la Teatru, <strong><span style="color: #990000;">aprobat</span> </strong>de Primăria SibiuConsilierii locali au aprobat joi proiectul prin care va fi amenajat un centru comercial de aproape 6.000 de metri pătraţi pe amplasamentul fostei fabrici de bere de pe Dobrun. Arhitectul Ştefania Romaşcan spune că mall-ul nu ar fi un proiect tocmai bun pentru această zonă.

Proiectul a fost aprobat în şedinţa de consilul local de joi, de la primăria Sibiu. Accesul auto la noul complex ar urma să fie efectuat din străzile Dobrun, Berăriei, Radu Stanca şi Piaţa Teatrului.

La şedinţă a fost prezentă şi arhitecta Ştefania Romaşcan, cea care a avut de făcut câteva obiecţii legate de proiectul dezvoltat de către SC Euro Imob Internaţional SRL.

“Deşi are toate avizele, asta nu înseamnă că este un proiect bun şi că respectă legislaţia şi principiile minime de urbanism. Acolo trebuia întocmit un PUZ şi nu un PUD, aşa cum se specifică în certificatul de urbanism, iar regimul de înălţime acceptat este foarte mare pentru această zonă. Conform regulamentului publicat pe siteul primăriei zona se încadrează în zona construită protejată Piaţa Unirii şi specifică clar că trebuie un PUZ. Cred că prin aprobarea acestui proiect s-a mai oferit un motiv în plus pentru ca centrul Sibiului să nu fie inclus în patrimonial mondial UNESCO” a spus vizibil supărată arhitecta sibiană.

Mall pe 6.000 de metri pătraţi

Ruinele şi peisajul deplorant de pe terenu fostei fabrici de bere din Sibiu ar putea lăsa în curând locul unui centru comercial şi de afaceri şi complex de locuinţe modern, dezvoltat de către SC Euro Imob Internaţional SRL. Cosilierii au aprobat proiectul privind aprobarea documentaţiei PUD „Construire complex comercial, centru de afaceri şi locuinţe” în Sibiu, strada Dobrun, pe un teren proprietate particulară al SC Euro Imob SRL Sibiu, în suprafaţă de 5.846 metri pătraţi. „Clădirile propuse vor păstra aliniamentul stradal existent al străzii Dobrun, pe frontul nord-estic. Accesul auto se va realiza din străzile Dobrun, Berăriei, Radu Stanca şi Piaţa Teatrului. Pe cele două parcele proprietate, se va realiza un drum care face legătura înte strada Berăriei şi Piaţa Teatrului, care se va realiza aerian prin crearea unei pasarele. Accesul auto în parcajul subteran se va realiza din strada Radu Stanca. Vor fi amenajate 470 de locuri de parcare pe cele patru nivele de parcare subterane. Procentul de ocupare al terenului va fi de 80 la sută” se arată în documentaţia proiectului depus pentru aprobare în şedinţa de joi.

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Scrisoare adresată
    Domnului primar şi consilierilor locali

    Nu îmi face nici o plăcere să intervin în şedinţele consiliului local şi nici să vă scriu tot felul de adrese, dar conştiinţa, spiritul civic şi etica profesională mă îndeamnă să am această atitudine. De câţiva ani încerc să protejez valorile de patrimoniu ale municipiului şi ale judeţului Sibiu şi văd că efortul meu este în zadar. M-am tot gândit dacă mai are vreun sens să atrag atenţia asupra imensei greşeli pe care o veţi face aprobând în şedinţa din 26.05.2011 proiectul mall-ului din str. Dobrun. Am observat că majoritatea locuitorilor din Sibiu este inertă, arhitecţii sunt mult mai preocupaţi de câştiguri materiale decît de respectarea unei etici profesionale, toată lumea doarme şi nu e bine deloc pentru că aşa cum spunea Goya “somnul raţiunii naşte monştrii” şi aş adăuga şi somnul bunului simţ, somnul respectului, somnul dragostei. M-am hotărât să vă adresez această scrisoare şi datorită celor peste 400 de persoane care au semnat manifestul de pe site-ul http://www.manifestsibiu.home.ro, datorită cărora proiectul din 2005 al mall-ului a fost oprit.
    Din păcate societatea românească a fost şi este îmbolnăvită, iar o societate bolnavă naşte o „arhitectură bolnavă” care reflectă nivelul cultural al administraţiei şi al beneficiarilor.
    Faptul că acest proiect are probabil toate avizele specificate în certificatul de urbanism dovedeşte ceea ce multe persoane publice au spus că în instituţiile statului român există o mare corupţie. Într-o ţară normală, echilibrată, care ştie să-şi respecte valorile autentice, proiectul prezentat pentru un asemenea sit, nu ar fi obţinut nici un fel de aviz.
    Aţi avut şansa de a atenua şi de ce nu de a rezolva greşelile urbanistice comuniste din această zonă, dar nu aţi făcut acest lucru. Aţi continuat ce au început ei şi mai mult prin asemenea construcţii amplificaţi răul început acum mulţi ani. Primăria a avut şansa de a iniţia un P.U.Z. pentru reglementarea întregii zone a „centrului nou”, care să precizeze clar sensul dezvoltării. Zona a fost mutilată înainte de ‘89 prin construirea magazinului Dumbrava, a fostului hotel Continental şi mai recent prin construcţia hotelului Ramada, sediului băncii BCR şi evident prin demolarea fostei berării. Gesturi necontrolate şi nejustificate care şterg caracterul şi memoria culturală a oraşului Sibiu.
    Primul pas greşit în procesul de avizare a fost făcut în cadrul primăriei atunci când s-a eliberat certificatul de urbanism prin care se menţiona că trebuie întocmit un P.U.D şi nu un P.U.Z. aşa cum ar fi trebuit pentru a respecta legislaţia. Un certificat incomplet sau inexact, care nu respectă legislaţia va genera o mulţime de greşeli şi ilegalităţi. Proiectul nu se încadrează nici în reglementările vechiului P.U.G. şi nici în cel nou recent aprobat. În raportul prezentat se specifică că „în prezent zona se încadrează în UTR – IsP Instituţii şi servicii publice – P+6+M, P+6+R, D+P+5+M, D+P+5+R, cf. PUG Sibiu aprobat cu HCL 165/2011”, total neadevărat. Conform regulamentului publicat pe site-ul primăriei zona se încadrează în „ZCP Piaţa Unirii” şi în „SZCP- centru istoric_28”, adică în zonă construită protejată, iar indicii trebuie stabiliţi pe baza unui Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.C.P.).
    Administraţia locală ar trebui să aibă mai mult respect, bun simţ şi mult mai multă smerenie faţă de valorile trecutului, iar gesturile urbanistice şi arhitecturale de azi să fie făcute cu mult echilibru şi nu cu slugărnicie faţă de aşa zişi „investitori care aduc bani bugetului local”. Pe termen lung aceste intervenţii se vor dovedi inutile şi costisitoare atât pentru administraţie cât şi pentru locuitorii acestui oraş.
    Nu cred că cineva susţine că pe acest loc n-ar trebui să se construiască ceva, dar orice gest trebuie să fie în concordanţă cu zona, să respecte cel puţin regulile minime de urbanism şi toate valorile locului respectiv. Acest proiect nu este altceva decât încă un gest de forţă împotriva oraşului şi a locuitorilor săi şi oferă încă un motiv pentru ca centrul istoric să nu fie înscris în patrimoniu UNESCO.
    Prin aprobarea acestui proiect atât Administraţia locală cât şi Ministerul Culturii dovedesc că nu îşi doresc ca centrul istoric al Sibiului să facă parte din patrimoniul mondial UNESCO.

    Simt o mare lehamite faţă de tot ceea ce se întâmplă, dar cu toate astea îmi iubesc oraşul şi ţara şi sper ca raţiunea şi conştiinţa mea să nu cunoască somnul şi mai sper să vă treziţi cu toţii şi să încetaţi să mai distrugeţi Sibiul.

    Sibiu, 26 mai 2011
    arh. Ştefania Romaşcan