anunț șoc la sibiu: numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 în creştere în românia

anunț șoc la sibiu: numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 în creştere în româniaEducaţia continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă singura soluţie pentru a asigura succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung, au evidenţiat specialiştii diabetologi cu prilejul Congresului Naţional de Diabet de la Sibiu.

anunț șoc la sibiu: numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 în creştere în românia

„Datele din 2010 referitoare la diabetul zaharat ne arată că la nivel mondial aproape 285 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu această boală, dintre care aproximativ 55,2 milioane în Europa”, a declarat, miercuri, prof. dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.Acesta a precizat că se constată o creştere a numărului de cazuri mai ales în ţările cu cel mai mare număr de locuitori. În ceea ce priveşte prevalenţa în 2010, aceasta a fost de 6,6% în populaţia generală, a precizat specialistul.

Boala este mai răspândită în ţările bogate din cauza stilului de viaţă şi a sedentarismului.
În ceea ce priveşte România, datele arată că în 2010 erau înregistraţi 564.896 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat, iar în 2011 estimările depăşesc 590.000. Dacă la acestea se adaugă şi persoanele nediagnosticate, se estimează că se ajunge la 1.200.000.
Diabetul de tip 2 începe să se manifeste după vârsta de 40 de ani, iar pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, se constată o creştere a incidenţei acestuia, motivaţia fiind reducerea numărului de celule pancreatice. Din păcate, persoanele cu diabet asociază şi alte boli, peste 70% dintre pacienţi urmând să facă şi complicaţii ale vaselor sangvine.
Un procent de 50% dintre pacienţii noi au deja constituite complicaţii cronice, a subliniat prof. Lichiardopol, adăugând că banii alocaţi pentru îngrijirea acestor bolnavi sunt distribuiţi inegal. În India, de pildă, se alocă cam 10 dolari pe persoană, în timp ce în SUA – 70 de dolari pe persoană.
Periculoasă pentru femei
Medicul a afirmat că decesele provocate de diabet se află pe locurile 4-5, boala vulnerabilizând mai mult femeile. La congresul din acest an va avea loc lansarea unui program naţional pentru pacienţi cu diabet zaharat, cărora li se vor iniţia diverse terapii antihiperglicemiante injectabile. Prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet, a subliniat, în conferinţa de presă de miercuri, că pentru un individ, aflarea diagnosticului de diabet zaharat are un impact emoţional puternic, iar din acel moment, viaţa sa devine o provocare. Specialistul a evidenţiat că spre deosebite de alte boli cronice, în cazul diabetului pacientul trebuie instruit. Un pacient care are diabet trebuie evaluat o dată la şase luni, pe lângă analizele obişnuite care se fac. În cazul în care un pacient are complicaţii, evaluarea se face mai des. Pentru pacienţii cu diabet de tip 1 există teste gratuite, iar pentru cei cu diabet de tip 2 (care sunt pe tratament de insulină) există un anumit număr de teste gratuit. În ultimii 30 de ani, percepţia asupra diabetului zaharat s-a modificat radical – din boala ce apărea odată cu înaintarea în vârstă, a devenit afecţiunea ce conferă un risc crescut de morbiditate şi mortalitate prematură. În societatea actuală, diabetul zaharat necontrolat reprezintă una dintre principalele cauze de orbire, de insuficienţă renală sau amputaţii la nivelul membrelor inferioare. AGERPRES

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică