comorile muzicale ale barocului din transilvania, descoperite în arhivele din sibiu

comorile muzicale ale barocului din transilvania, descoperite în arhivele din sibiuMuzicologii români, belgieni şi francezi au descoperit adevărate comori artistice în arhivele din Sibiu. Comorile muzicale ale barocului transilvănean au fost scoase din arhive şi reînviate de către muzicologi din România, Belgia şi Franţa.

Aceste compoziţii vor fi prezentate în premieră publicului mâine, de la ora 19.00, în sala de concerte a Casei de cultură a Studenţilor din Cluj, iar accesul publicului va fi liber. Din program fac parte lucrările: Sartorius Sonata, Knall Dritte Buss‐Andacht, G.B.Pergolesi/J.S.Bach, Stabat Mater, Lotti, Crucifixus, Corelli, Sonata opus V n°2 : adagio, Bassani : prélude pour le Magnificat, J.S. Bach, Cantate BWV10, Magnificat, Meine Seele erhebt den Herrn. Proiectul referitor la valorificarea compoziţiilor baroce din arhivele Transilvaniei a fost sprijinit de Centrul Cultural Francez din Cluj. „Centrul Cultural Francez din Cluj (CCFC) construieşte, din 2007, un ansamblu de acţiuni vizând o implantare durabilă şi structurată a acestei muzici în Transilvania şi, prin extensie, în alte regiuni din România. Sprijinindu-se mai ales pe bogăţia şi experienţa scenei franceze în acest domeniu, această politică combină strâns difuzarea, formarea, cercetarea, creaţia şi parteneriatele de înalt nivel”, susţin organizatorii evenimentului, intitulat „Ausonia în Transilvania”.

Opere faimoase

Proiectul „Ausonia în Transilvania” a luat naştere după cercetări în arhivele din Transilvania, mai ales de la Sibiu, foarte bogate, dar puţin exploatate până astăzi. Aceste cercetări au fost întreprinse de un muzicolog local şi de doi muzicieni din ansamblul franco-belgian „Ausonia”. Prin acest demers, opere excepţionale şi rare au fost aduse la lumină din arhivele din Sibiu: faimoasa Stabat Mater de Pergolese, reorchestrată de Johann Sebastian Bach însuşi, una din Cantatele sale adaptată, prin grija sa, pentru bisericile luterane din Transilvania, opere de Sartorius, de Knall, compozitori baroci transilvăneni şi alte comori care demonstrează că Transilvania era bine conectată la curentele muzicale care traversau Europa în acea epocă şi că ea era, de asemenea, un focar de creaţie. Toate operele au fost descoperite în arhivele de la Sibiu în martie 2010 de către Frédérick Haas şi Mira Glodeanu (Ausonia), în colaborare cu Erich Türk (Academia de Muzică din Cluj).

Ausonia în Transilvania

Ausonia este un ansamblu de instrumentişti şi de cântăreţi fondat şi dirijat de Frederick Haas şi Mira Glodeanu, preocupat să reînvie muzica secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea printr-o practică exigentă a tehnicilor vechi de interpretare. Ausonia a concertat la Centrul de muzică barocă de la Versailles, la festivalurile de la Ambronay, Sankt Petersburg, de Sablé, Walonia, Pontoise, Brezice Flandra, Zagreb, Montreal, Triest, la Primăvara Artelor de la Nantes, la festivalul Bozar de la Bruxelles, la Săptămânile muzicale de la Quimper sau Catalonia Romană. suisa: România Liberă

Ultima oră

Comentariul meu