jazz simfonic la filarmonica de stat sibiu

jazz simfonic la filarmonica de stat sibiuFilarmonica de Stat Sibiu continuă joi, 12 mai, seria de concerte speciale pregătite în această perioadă prin prezentarea a unui eveniment de excepţie. Inclus şi în programul Festivalului Internaţional de Jazz concertul îi are principali protagonişti pe dirijorul american Winston Vogel şi pianistul francez Jean Baptiste Fonlupt.

Programul este şi el unul special, format din trei compoziţii celebre: „Music fr the Theater” – A.Copland, „Rhapsody in Blue” – G.Gershwin şi Dansuri simfonice din „West Side Story” de L.Bersntein. Ultima compoziţie din program este şi un omagiu adus dramaturgului american Arthur Laurents, autorul scenariilor pe baza cărora au fost regizate musicalurile „West Side Story” şi „Gypsy”, care a încetat din viaţă joi 5 mai 2011, la vârsta de 93 de ani.

Absolvent al celor mai renumite institute muzicale din lume – Juilliard School New York, Ball State University Indiana, Mannes College New York, Rubin Academy Tel Aviv – dirijorul Winston Vogel s-a perfecţionat la cursuri de măiestrie în Austria, Italia, Olanda, Elveţia, sub îndrumarea maeştrilor Franco Ferrara, Carl Bamberger, Jean Fournet, H. von Karajan, Igor Markevich ş.a. Este deţinător al unor distincţii şi premii în dirijat. În prezent este director artistic la Opera USA (din 1994). În calitate de dirijor invitat a condus orchestre simfonice din patru continente: Europa, Asia, America şi a colaborat cu teatre de operă din întreaga lume (Europa, Asia, Africa de Sud) Printre cei mai de seamă artişti care au cântat sub bagheta sa se numără Paul Badura-Skoda, Marilyn Horne, Montserrat Caballe, Gil Shaham, Yitzhak Perlman, Misha Maisky, Ida Haendel, Nelson Freire, Martha Argerich, Isaac Stern, Pinchas Zuckerman, Rudolf Nureyev, Victor Tretyakov şi mulţi alţii.

Jean-Baptiste Fonlupt a studiat la Paris, la Conservatorul Naţional Superior de Muzică, la clasa profesorilor Bruno Rigutto şi Georges Pludernmacher. La vârsta de 14 ani a interpretat Concertul nr.1 de Mendelssohn-Bartholdy, cu Orchestra Colonne, apoi a cântat la Théâtre des Champs-Elysées în onoarea celui de al 500.000-lea exemplar al pianelor Steinway. Printre apariţiile sale notabile pot fi enumerate cele de la Londra (Saint-Martin in the Fields), Germania (Konzerthaus Berlin), Austria (Konzerthaus Viena), Franţa (Salle Cortot Paris). Deasemenea, a evoluat în Italia, Polonia, Elveţia, Rusia, SUA, România, Venezuela, cu diverse orchestre simfonice (Berlin, Grenoble, Bacău, Sibiu ş.a). Interpretează cu regularitate lucrări de Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Brahms, dar şi Stravinsky, Janacek, Prokofiev, Ravel, alături de compozitori mai puţin cântaţi (Philipp Emanuel Bach) sau de compozitori contemporani (Joseph-François Kremer).

Biletele pentru acest concert se pot procura de la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia), în fiecare zi între orele 12-16. Preţul unui bilet este de 20 lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de o reducere de 50%.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu