video - alexandrina hristov - primul vizitator al muzeului labirint! vezi cum arată turul muzeului!
Foto - Silvana Armat

Muzeul Labirint si-a deschis, ieri, portile in Piata Mare. In pofida vremii neprietenoase, sibienii au venit in numar mare sa descopere reprezentarile pieselor din patrimoniul muzeelor partenere – Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Casa Teutsch.

Vizitatorii au fost incantati de cele 130 de panouri expuse în Muzeul Labrint, grupate pe 11 teme, de la joc la vanatoare, de la ritual la conflict, de la mestesug la muzica, care evidenţiaza elementele comune pe care le au o parte din piesele din patrimoniul deţinut de cele trei muzee.

video - alexandrina hristov - primul vizitator al muzeului labirint! vezi cum arată turul muzeului!
Foto - Silvana Armat

“Muzeul Labirint organizat de Fundatia Culturala Artex nu se doreste a fi un proiect stiintific, ci unul de promovare a patrimoniului muzeelor din Sibiu. Este o provocare, un mod inedit prin care noi ne-am propus sa aducem arta cat mai aproape de oameni, pentu ca dupa experientele pe care Sibiu le are de cativa ani cu teatrul in strada, cu filmul in strada, conceptul de muzeu in strada vine ca o completare fireasca si necesara”, a declarat Vlad Velcu, PR al Fundatiei Culturale Artex.

Dl. Valeriu Olaru, director al Complexului National Muzeal Astra si dl. Dr. Wolfram Theilemann, director general al Muzeului Bisericii Evanghelice – Casa Teutsch s-au aratat, la randul lor, incantati de provocarea oferita de Muzeului Labirint. “Sper ca sibienii sa aiba curajul sa traverseze acest Labirint, sa se cunoasca mai bine pe sine si pe noi ca Muzee si sa iasa din el mai imbogatiti spiritual si cultural”, au declarat ei.

Recital înduioşător cu Alexandrina Hristov

Cei aflati la deschiderea Labirintului s-au putut bucura de un recital susţinut de Alexandrina Hristov, o artistă originară din Republica Moldova.  “Sunt incantata sa fiu alaturi de voi in cadrul acestui Labirint pe care sper ca sibienii sa-l descopere intr-un numar cat mai mare”, a declarat Alexandrina, care i-a incantat pe vizitatori cu piesele “Noi doi”, “Om de lut”, La femme qui t’aime” sau “Cutite si sageti de foc”.

video - alexandrina hristov - primul vizitator al muzeului labirint! vezi cum arată turul muzeului!Pentru că Muzeul Labirint este un proiect de promovare a muzeelor sibiene, în contextul Zilei Internaţionale a Muzeelor și a Nopții Muzeelor şi se doreşte un eveniment cât mai accesibil publicului de toate vârstele, spectacolele prezentate în spaţiul de expoziţie vor fi dintre cele mai diverse.

Program diversificat

În zilele urmatoare pe scena din Muzeul Labirint vor mai urca trupele The Amsterdams, Guilty Lemon, Plenty şi Qvartetul Intermezzo, Compania Commedia – Târgu Mureș si trupe de actori de la Teatrul Național Iași și Teatrul Gong Sibiu. Meşteri populari din Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov vor reînvia patru alteliere meşteşugăreşti: pictură pe sticlă, confecţionare păpuşi din materiale ecologice, împletituri din fibre vegetale şi prelucrare a lemnului. Muzeele partenere îşi vor prezenta oferta de programe educative şi programul oferit de Noaptea Muzeelor iar serile din Labirint se vor încheia cu proiecţii de film documentar oferite de Studioul Astra Film.

 

Ultima oră

Comentariul meu