În cadrul ceremoniei de duminică dimineaţa de la Vatican, prezidată de actualul Papă Benedict al XVI-lea, în faţa unei mulţimi de peste un milion de credincioşi, Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat şi poartă acum titlul de „preafericit”, consemnează Mediafax.


Aceasta este cea mai mare mulţime de oameni de la Vatican, de la înmormântarea Papei, acum şase ani. Beatificarea reprezintă penultimul pas pentru sanctificarea papei Ioan Paul al II-lea, care va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua în care a fost numit papă în 1978.

Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită emoționantă în România în 199, ale cărei momente le puteți urmări mai jos.

Pe lângă vindecarea inexplicabilă a sorei Marie Simon-Pierre Normand, o călugăriţă de origine franceză care a suferit de Parkinson, atribuită papei Ioan Paul al II-lea, Vaticanul va mai trebui să-i atribuie un miracol după beatificarea sa, pentru ca acesta să fie declarat sfânt. Mii de mărturii au fost trimise deja la Vatican de credincioşii care spun că au fost ajutaţi de fostul papă, după moartea acestuia. Astfel, 270 de mărturii despre miracole au fost selecţionate pentru analizare.

În urmă cu şase ani, mulţimea adunată la basilica San Pietro din Roma, la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, striga „santo subito” („Sfânt, imediat!”). Era vorba de onorarea unui papă care, de-a lungul a 104 călătorii oficiale în străinătate, a contribuit la modernizarea imaginii Bisericii Catolice.

Graţie unei derogări papale de la norma în vigoare, ce impune un termen de aşteptare de cinci ani după deces, procedura a fost iniţiată la doar două luni de la moartea papei Ioan Paul al II-lea. Pe 19 decembrie 2009, papa Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin care predecesorul său a fost declarat „venerabil”.

Rămăşiţele pământeşti ale fostului papă polonezau fost mutate fără a fi scoase din sicriu, din cripta unde se află în prezent la bazilica Sfântul Petru, unde va fi montată o placă de marmură ce va conţine inscripţia „Preafericitul Ioan Paul al II-lea”.

 

http://www.youtube.com/watch?v=56QUiF39iOk

Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând(…)
Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de „Grădina Maicii Domnului”, vin la tine în numele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria.

http://www.youtube.com/watch?v=ezxkpznriak

Iubiţi fraţi, lanţurile voastre, lanţurile enoriaşilor voştri constituie gloria, mândria Bisericii: adevărul v-a făcut liberi! Au încercat să vă reducă la tăcere libertatea, să o sufoce, dar nu au reuşit. Voi aţi rămas liberi lăuntric, chiar dacă în lanţuri; liberi, chiar dacă în plânset şi lipsuri; liberi, chiar dacă toate comunităţile voastre erau profanate şi lovite. Dar „se făcea necontenit rugăciune către Dumnezeu, de către Biserică” (Fap 12,5) pentru voi, pentru ei, pentru toţi cei ce cred în Cristos, pe care minciuna voia să vă curme.

http://www.youtube.com/watch?v=A5YoIsgW-pk

Beatitudine, Domnule Preşedinte, Veneraţi Fraţi întru Episcopat, Mult iubiţi fraţi şi surori, se apropie de sfârşit pelerinajul meu pe pământul vostru. Cu inima plină de gratitudine pentru momentele intense pe care le-am trăit, invoc harul Domnului peste toţi, prin mijlocirea fericitului Ieremia Valahul, şi cu mare afecţiune, vă binecuvântez.

Ultima oră