Recunosc din capul locului că mă număr printre acele persoane enervante pe care le impresionează mai degrabă soarta unui animal decât soarta unui om. Principiul este simplu – de regulă, omul este vinovat atât de propria-i soartă nefericită, incluzând-o aici și pe cea a semenilor săi, cât și de soarta necuvântătoarelor peste care a fost lăsat stăpân.
Am următit deci cu emoție traseul proiectului de lege care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiect de lege întocmit așa cum se face treaba la noi în țară – fără dezbatere publică, fără consultarea organizațiilor pentru protecția animalelor și în neconcordanță cu legislația europeană. Prin nu știu ce minune, însă, legiuitorii și-au amintit de principiul ăla democratic pe care-l trâmbițează fără să-l înghită, și anume autonomia locală. Autonomie care funcționează de minune dacă lași autoritățile locale în pace, pentru că-i la mintea cocoșului – nu și a Guvernului – că fiecare își cunoaște ograda proprie mai bine decât o cunosc locatarii de la Palatul Victoria.
Așadar, legiuitorii au introdus un paragraf în proiect care permite luarea unei decizii în privința eutanasierii la nivel local și deci nu o impune ca obligativitate.
În Sibiu, Primăria a anunțat că nu ia în considerare eutanasierea ca o opțiune în privința câinilor comunitari. După zeci de campanii de sterilizare și alte zeci de adopție, după eforturi bănești și sufletești imense din partea organizațiilor pentru protecția animalelor, să vii acum să omori ce-ai castrat e ca și cum ți-ai tăia mâna bolnavă, după o operație reușită.
Din păcate, este o situație care divide comunitatea, pentru că s-au format deja pasiuni enorme, negative și pozitive deopotrivă. Pe de o parte, apărătorii animalelor, care își dedică bani și timp pentru salvarea lor, iar pe de altă parte, sibienii deranjați de zgomotul și mizeria pe care le lasă câinii în special în cartiere, lângă blocuri și în apropierea pubelelor. Cunosc cazuri de conflicte grave care pornesc de la aversiunea unora pentru câini și constatarea că vecinii lor le hrănesc “dușmanii”. Respectul pentru concepțiile adverse a devenit aproape imposibil. Legea eutanasierii nu rezolvă deloc această gaură care se cască în relațiile dintre oameni. Nu sunt expert în protecția animalelor, dar mi s-a explicat de către experți că legea nu rezolvă, de fapt, nici problema câinilor comunitari (matematică simplă: pentru că nu pot fi eutanasiați toți câinii deodată, exemplarele rămase vor dispune de mai mult spațiu și mai multă hrană, se vor reproduce mai mult și vor repopula străzile cu o viteză mai mare decât cea a eutanasierii).
Deși opțiunea mea ca persoană e fără dubiu, drastic împotriva eutanasierii, înțeleg totuși conflictul grav pe care chestiunea îl generează în rândul comunității. Dacă, potrivit declarațiilor oficiale, câinii din Sibiu vor fi salvați, este cazul ca ONG-urile să gândească și o campanie susținută de informare, pentru ca oamenii să se împace și cu ideea, și cu cățeii, și cu semenii lor care gândesc altfel.
Bravo Sibiu! Ar putea si alte primarii sa ia exemplu de la cea din Sibiu, dar probabil alte primarii au interese financiare mari care ii fac sa sustina eutanasierea.
Oricum Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat de multi ani ca singura solutie eficienta pentru a scapa de cainii vagabonzi este STERILIZAREA, eutanasierea dovedindu-se total ineficienta pe termen lung!
Mai Cili54, imi dai si mie un link unde scrie ca se eutanasiaza cainii dupa 7-14 zile?Legsilatia europeana, (pe care tu o confunzi eventual cu legislatia unor state care se confrunta cu imposibilitate de a rezolva problemele pe care le au) nu prevede termene si spune chiar altceva decat trambitezi tu aici!
Fara suparare dar mincinosii astia cu protectia animalelor chiar nu fac nimic pt animale numai gura e de ei si in afara de asta nu toti caini vagabpnzi sunt linistiti mai sunt si unii care te sfasie pe strada fara sa le faci ceva trebuie doar sa treci pe langa ei asa ca te invit domnisoara pe aleea calaretilor sa te plimbi tantosa sa vedem cat de tare te iubesc cainii vagabonzi , vad ca cam acuzi oamenii care au fost agresati de bietele animale inofenzive .
Legislatia europeana prevede 7-14 zile in adapost,daca nu sunt adoptati sunt eutanasiati.Caini nu au ce cauta in strada ! Iubitori de „animalute”luatii la voi acasa daca ii iubiti asa de mult.
Legislatia europeana nu prevede asa ceva. In schimb legislatia nationala a tuturor statelor europene dezvoltate prevede amenzi usturatoare pentru cei care abandoneaza animale. Si vezi ca ai facut cam multe greseli gramaticale pentru un comentariu asa de mic…
Daca nu ai cheltuit nici un ban ptr cainii fara stapan,nu vagabonzi,caci nu ei au cerut sa fie abandonati si alungati si ucisi si maltratati,atunci TACI.Cainii se uita la om ca intr-o oglinda si vede care e bun si care e rau.Cainele care latra sai chiar ataca un om ,n-e face atenti pe noi ceilalti sa n-e ferim de acea persoana care e REA,are sufletul negru,are ganduri ascunse.M-am nascut in Sibiu,si actualmente traiesc in Iasi,iar in 55 de ani nu am fost muscata decat de 2 ori dar de cainele din curtea mea si numai din cauza mea.Oamenii daca ar fi mai bine educati si nu ar face gesturi rapide cand trec pe linga un caine,sau nu ar incerca sa-l loveasca nu ar mai fi atacati.Personbal am cheltuit enorm ptr caini,dar nu asta conteaza,conteaza ca am putut sa ingrijesc si sa hranesc la mine in curte 20 de caini si 16 pisici,iar inafara curtii mai dau la alti 4 mancare ,care au stapani dar nu au grija de ei.Sa nu crezi ca am un venit mare,dar cum se spune:DE UNDE DAI SI DUMNEZEU ITI DA IN LOC.Ar trebui sa fim mai buni ca si asa suntem batuti de soarta si traiul e greu.