iohannis și ministrul lászló borbély au semnat contractul de 100 de milioane de euro

iohannis și ministrul lászló borbély au semnat contractul de 100 de milioane de euroMinistrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a semnat miercuri, 6 aprilie, împreună cu primarul municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis, contractul de finanţare pentru proiectul ‘Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov’.

iohannis și ministrul lászló borbély au semnat contractul de 100 de milioane de euro

‘Este importantă semnarea unui contract de 100 milioane de euro pentru Sibiu, care înseamnă realizarea infrastructurii de apă. Acesta este semnalul de începere a derulării acestui contract. În anul 2008, judeţul Sibiu, a mai semnat un contract în valoare de 89 mil de E pentru localităţile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, şi în 2010, un alt contract, pentru managementul deşeurilor, cu o valoare de 22,6 mil E. Astfel, investiţiile prin POS Mediu pentru judeţul Sibiu însumează peste 200 mil E’ , a declarat ministrul László Borbély.

‘Referitor la semnarea proiectului de azi trebuie menţionat faptul că implementarea contractului este responsabilitatea beneficiarului, ministerul îndeplinindu-şi sarcinile. De asemenea este foarte importantă capacitatea administrativă a celor care lucrează la Sibiu la derularea acestui contract. Ce pot eu să garantez este că veţi avea tot spijinul nostru în implementarea proiectului’, a continuat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Valoarea totală a proiectului este de 100.048.232 Euro fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de 76.553.905 Euro. Implementarea sa va fi efectuată pe parcursul a 44 luni, în perioada 2011-2014, în final urmând ca aproximativ 246.500 locuitori să beneficieze de un sistem de apă şi canalizare la standarde europene.

Acest proiect presupune investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă potabilă, precum şi în sistemul de colectare a apelor uzate şi va fi implementat de către Operatorul Regional ‘S.C. Apă – Canal S.A Sibiu’ pentru aglomerările Sibiu – Şelimbăr, Cisnădie, Răşinari, Mohu, Avrig, Mârşa, Ocna Sibiului şi Făgăraş.

Practic, proiectul constă în principal în măsuri de reabilitare a surselor de apă, extinderea şi reabilitarea conductelor de aducţiune şi a staţiilor de tratare a apei, extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie şi a rezervoarelor de apă, construcţia şi reabilitarea staţiilor de pompare, construcţia staţiilor de clorinare, precum şi reabilitarea şi extinderea reţelelei de canalizare, inclusiv construcţia staţiilor de pompare, construcţia şi reabilitarea staţiilor de epurare.

Toate componentele vor fi implementate în conformitate cu strategia de achiziţii din cadrul Proiectului, prin intermediul a 14 contracte care includ 11 contracte de lucrări pentru extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare în aglomerările cuprinse în proiect şi 3 contracte de servicii de asistenţă tehnică, respectiv asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor şi asistenţă tehnică din partea proiectantului.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a reamintit că ‘suntem prima ţară din U.E în ceea ce priveşte semnarea contractelor şi, din păcate, suntem pe ultimele locuri în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Dacă nu reuşim să clarificăm problemele întâmpinate în elaborarea caietelor de sarcini pentru a nu mai exista atât de multe contestaţii, nu vom avansa cu programul de absorbţie a fondurilor europene. Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin POS Mediu, a semnat, numai în ultima perioadă contracte cu o valoare de aproximativ 550 milioane de euro. De asemenea, subliniez că, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Ministerul Mediului şi Pădurilor este între primele trei ministere, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tursimului şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale.’  sursa: Agerpres

Ultima oră

Comentariul meu

Publică